Na hlavný obsah

Americká prokuratúra obvinila bývalého lídra pravicových radikálov, ide o útok na Kapitol

Obvinili ho z rozvratného sprisahania.

Americká prokuratúra obvinila bývalého lídra pravicových radikálov, ide o útok na Kapitol
Na snímke stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa sa vešajú na budovu Kapitolu vo Washingtone 6. januára 2021. Foto: TASR/AP

Americká prokuratúra obvinila bývalého lídra krajne pravicového zoskupenia Proud Boys v súvislosti s vlaňajším útokom na Kapitolu z „rozvratného sprisahania“. Informovali o tom agentúry Reuters a AP. Podľa webu stanice BBC News úrady vinia z pokusu o násilný odpor proti odovzdaniu prezidentskej moci tiež štyroch ďalších členov tejto skupiny.

Je to druhýkrát, čo americké úrady použili obvinenia z „rozvratného sprisahania“ pre útok na Kapitol, poznamenala BBC. V januári vzniesli rovnaké obvinenie proti príslušníkom krajne pravicovej milície Oath Keepers. „Rozvratné sprisahanie“ je obvinenie, ktoré pochádza z čias americkej občianskej vojny, a hrozí pri ňom až 20 rokov väzenia, píše BBC.

Násilnosti si vyžiadali obete

Priaznivci amerického exprezidenta Donalda Trumpa, ktorého v predvlaňajších voľbách porazil súčasný šéf Bieleho domu Joe Biden, napadli 6. januára 2021 budovu Kongresu, v ktorej zákonodarcovia prerokovali oficiálne potvrdenie Bidenovo víťazstvo.

Pri nepokojoch zomrelo päť ľudí. Trump dlhodobo označuje posledné prezidentské voľby za podvodné. Jeho údajné dôkazy však odmietli súdy v desiatkach žalôb i volební činitelia v jednotlivých štátoch.

Celkovo bolo za účasť na vtedajších nepokojoch obvinených z trestných činov viac ako 860 ľudí v 48 amerických štátoch.

Osemdesiattriročný exšéf zoskupenia Proud Boys Enrique Tarrio a ďalšia štvorica obvinených podľa prokuratúry nabádali členov skupiny, aby sa 6. januára 2021 vypravili do Washingtonu a na internete zháňali peniaze okrem iného na nákup nepriestrelných viest, napísala agentúra Reuters.

Tarrio sa násilného vniknutia do Kongresu priamo nezúčastnil. Dva dni pred tým ho zadržala polícia kvôli spáleniu transparentu hnutia Black Lives Matter (Na černošských životoch záleží) a držaniu veľkokapacitných zásobníkov do pušiek. Tarrio a ďalší členovia Proud Boys už skôr odmietli iné obvinenia v súvislosti s útokom na Kapitol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet