Na hlavný obsah

Americká Snemovňa schválila zákon obmedzujúci zbrane, Senátom však zrejme neprejde

Na jeho schválenie vyzval aj Joe Biden.

Americká Snemovňa schválila zákon obmedzujúci zbrane, Senátom však zrejme neprejde
Ilustračné foto - obchod so zbraňami. Foto: SITA/AP

Americká Snemovňa reprezentantov v stredu (8. 6.) večer schválila zákon, ktorý zvyšuje vekovú hranicu pre nákup poloautomatických zbraní z 18 na 21 rokov a zakazuje predaj veľkokapacitných zásobníkov.

Balík zákonov však podľa odborníkov nemá šancu získať väčšinovú podporu v rovnomerne rozdelenom Senáte, píše denník The New York Times. Na schválenie zákonov sprísňujúcich kontrolu zbraní vyzval republikánov aj prezident Joe Biden.

Pred samotným hlasovaním vystúpilo pred zákonodarcami 11-ročné dievča, ktoré pred dvoma týždňami prežilo masovú streľbu v škole v texaskom Uvalde. Zomrelo pri nej 19 detí a dve učiteľky. O závažnosti problému prehovorili tiež rodičia detí, ktoré streľbu neprežili.

„Usilujeme sa o zákaz útočných pušiek a veľkokapacitných zásobníkov,“ povedala Kimberly Rubiová, ktorej desaťročná dcéra Lexi bola zabitá v Uvalde. „Pochopili sme, že pre niektorých ľudí – ľudí s peniazmi a ľudí, ktorí financujú politické kampane – sú zbrane dôležitejšie, ako deti. Žiadame, aby sa to zmenilo,“ dodala.

Za zákon hlasovalo 223 poslancov, proti sa ich postavilo 204. Hlasovanie takmer presne kopírovalo stranícke rozdelenie. Za návrh Demokratickej strany, ktorý sa snaží obmedziť počet zbraní medzi americkou verejnosťou, sa vyslovilo len päť republikánov.

Zbraňová politika sa v USA znovu stala jednou z hlavných tém verejnej debaty po nedávnych streľbách na základnej škole v texaskom Uvalde a v nemocničnej budove v Oklahome. Len za uplynulý víkend zomrelo počas 13 útokov strelcov v USA najmenej 12 ľudí a 70 ich bolo zranených. Hromadných útokov strelnou zbraňou bolo v USA tento rok už 246.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet