Na hlavný obsah

Americký Senát schválil návrh zákona na väčšiu reguláciu zbraní

Legislatíva mieri do Snemovne reprezentantov.

Americký Senát schválil návrh zákona na väčšiu reguláciu zbraní
Foto: pixabay.com

Americký Senát schválil návrh zákona na väčšiu reguláciu predaja a držania zbraní, ktorý vypracovala skupina demokratických a republikánskych senátorov.

Hoci návrh neobsahuje žiadne razantné obmedzenia, ide podľa agentúry AFP o jedno z najvýznamnejších legislatívnych opatrení v tejto oblasti za posledných niekoľko desaťročí.

Návrh zákona v Senáte podporila výrazná väčšina 65 zákonodarcov. Za bolo všetkých 50 demokratických senátorov, ku ktorým sa pridalo aj 15 republikánskych zákonodarcov. Proti hlasovalo 33 senátorov.

Podľa šéfa demokratických senátorov Chucka Schumera ide o „krok správnym smerom“, ktorý bol ešte pred niekoľkými mesiacmi nepredstaviteľný. Opatrenie podporil aj líder republikánskych senátorov Mitch McConnell, hoci za text hlasovala menej ako tretina jeho spolustraníkov.

Iniciatíva zákonodarcov z oboch najvýznamnejších amerických strán vznikla po útoku na školu v texaskom Uvalde, kde 24. mája zabil 18-ročný strelec celkovo 21 ľudí.

Prísnejšia kontrola predaja

K väčšej regulácii vyzýval americký prezident Joe Biden. „Vďaka (novému zákonu) budú deti v školách a komunity vo väčšom bezpečí,“ uviedol.

Snemovňu reprezentantov vyzval, aby zákon rýchlo prerokovala a poslala mu ho na podpis. Podľa predsedníčky dolnej komory Nancy Pelosiovej zákonodarcovia návrh schvália čo najskôr. Stať by sa tak mohlo už v piatok (24. 6.).

Návrh zákona umožní napríklad prísnejšiu kontrolu pri predaji zbraní ľuďom do 20 rokov. Niektoré obmedzenia sa majú týkať ľudí, ktorí sa dopustili domáceho násilia.

Zákon tiež bude financovať nové opatrenia, ktoré majú viesť k väčšej bezpečnosti na školách a lepšej starostlivosti o duševné zdravie.

Balík ale neobsahuje dôraznejšiu reguláciu, po ktorej volá Demokratická strana, ako je zákaz útočných pušiek či preverovanie všetkých nákupov strelných zbraní.

Senát schválil opatrenie v ten istý deň, keď najvyšší súd zrušil 100 rokov starý zákon štátu New York, ktorý reguloval skryté nosenie zbraní na verejných miestach.

Na skryté nosenie pištole na verejnosti štát požadoval licenciu a uvedenie dôvodu. To sa nepáčilo dvom sťažovateľom, ktorým dal súd, v ktorého zostave prevažujú konzervatívci, za pravdu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet