Na hlavný obsah

Gruzínsko by nemuselo získať kandidátsky štatút na členstvo v EÚ

Do ulíc vyšli desaťtisíce rozhorčených ľudí.

Gruzínsko by nemuselo získať kandidátsky štatút na členstvo v EÚ
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Ukrajina spolu s Moldavskom by vo štvrtok (23. 6.) mali získať štatút kandidáta na členstvo v Európskej únii. Lídri bloku na samite v Bruseli však zrejme nedajú zelenú tretiemu členovi pomyselnej nerozlučnej trojice – Gruzínsku.

Niekdajší premiant v proeurópskom smerovaní vraj ešte musí popracovať na reformách. Tamojší občania vyšli v reakcii protestovať do ulíc. Obviňujú vládu, ktorú podľa mnohých riadi proruský oligarcha.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik.

Z ukážkovej krajiny najhorší kandidát

Ukrajina, Moldavsko a Gruzínsko podpísali asociačnú dohodu s Európskou úniou pred ôsmimi rokmi. Takmer naraz požiadali krátko po februárovej ruskej invázii aj o členstvo v zoskupení.

Brusel však v odporúčaniach, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou členské štáty schvália na dnešnom samite, dáva zelenú len Kyjevu a Kišiňovu. V metropole Gruzínska vyšli v reakcii do ulíc desaťtisíce rozhorčených ľudí.

Členstvo v Únii považujú mnohí za jediný spôsob, ako zvýšiť životnú úroveň v krajine a vymaniť ju zo sféry vplyvu Ruska. Kritizujú vládu, ktorá sa podľa nich uberá nesprávnym smerom.

Experti ešte nedávno považovali Gruzínsko, s jeho ukazovateľmi neraz lepšími než niektorí členovia, za ukážkový príklad krajiny usilujúcej o vstup do bruselského klubu. Najnovšie hodnotenie Únie je však menej lichotivé.

Oligarcha s napojením na Rusko

Mnohí ukazujú prstom na Bidzinu Ivanišviliho, zakladateľa vládnej strany Gruzínsky sen, ktorý nezastáva žiadnu politickú funkciu. Podľa kritikov však ťahá za nitky zo zákulisia. Európsky parlament dokonca navrhol uvaliť na oligarchu s napojením na Rusko sankcie.

Súčasná vláda podľa komentátora Hospodářskych novin Ondřeja Soukupa zaradila spiatočku v reformách, ktoré naštartoval kontroverzný exprezident Michajl Saakašvili.

„Sú tam značné problémy s opozíciou, spoločnosť je rozdelená. Súdy nefungujú úplne nezávisle, takže to, že nedostanú štatút kandidáta nie je v zásade prekvapenie. Toto bude pre spoločnosť veľké sklamanie, ale myslím si, že značná časť z nich to chápe,“ povedal Soukup.

Európska únia má stav reforiem v Gruzínsku prehodnotiť koncom roka. Ondřej Soukup si však myslí, že rozkoly na tamojšej politickej scéne sú príliš hlboké na to, aby ich Tbilisi dokázalo v takom krátkom čase odstrániť. Štatútu kandidáta sa preto podľa neho tak skoro nedočká.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál