Na hlavný obsah

Banská Bystrica chce vlastniť dom kultúry, zakladá obchodnú spoločnosť

Bude zastupovať mesto aj kraj.

Banská Bystrica chce vlastniť dom kultúry, zakladá obchodnú spoločnosť
Na snímke dom kultúry na Námestí slobody v Banskej Bystrici. Foto: TASR

Mesto Banská Bystrica a Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pokračujú v snahe nadobudnúť do vlastníctva dom kultúry. V nadväznosti na memorandum podpísané minulý rok plánujú založiť obchodnú spoločnosť Dom kultúry BB, ktorá bude miestnu a regionálnu samosprávu v celom procese zastupovať.

Na utorňajšom (21. 6.) brífingu o tom informovali primátor mesta Ján Nosko a predseda BBSK Ján Lunter.

Obchodná spoločnosť Dom kultúry BB bude zastupovať mesto a kraj v procese nadobudnutia nehnuteľnosti a priľahlých pozemkov vo verejnej dražbe, ako aj v ďalšej administratívno-technickej správe v prípade jej úspešného nadobudnutia.

Založenie odobrili poslanci

Založenie spoločnosti v utorok odobrili i mestskí poslanci, krajské zastupiteľstvo bude zámer jej založenia schvaľovať na svojom júlovom zasadnutí.

„Každá zo samospráv vložila do spoločnosti základný vklad 10.000 eur. Následne poskytneme tejto spoločnosti ako mesto návratnú finančnú pôžičku vo výške 750 000 eur, pôžička zo strany kraja bude vo výške 1,6 milióna eur,“ priblížil Nosko.

Prvými konateľmi spoločnosti budú Nosko a Lunter, súčasťou orgánov spoločnosti bude aj šesťčlenná dozorná rada. Jej členmi budú traja poslanci mesta a traja krajskí poslanci.

Mesto a kraj sa pokúsia nadobudnúť dom kultúry do vlastníctva vo verejnej dražbe, uskutočniť by sa mohla v jesenných mesiacoch. „Po založení spoločnosti bude ďalším krokom obojstranné schválenie zmluvy o spolupráci, kde sa dohodneme na participácii a využívaní domu kultúry, ktorý chceme uviesť do života,“ dodal Lunter.

O čo majú mesto a kraj záujem

Zástupcovia regionálnej a miestnej samosprávy predstavili zámer spoločného využitia domu kultúry minulý rok. Mesto Banská Bystrica má záujem prevádzkovať najmä kultúrno-spoločenskú estrádnu sálu a k nej prislúchajúce zázemie.

To by sa využívalo na organizovanie kultúrnych podujatí. Komorné divadlo, kinosála i administratívne priestory by zas mali pripadnúť BBSK. Kraj tu uvažuje o zriadení populárno-vedeckého centra zameraného na astronómiu a vesmír či o presťahovaní Bábkového divadla na rázcestí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny