Na hlavný obsah

Banskobystrický kraj vyzýva ministrov, aby riešili problém s premnoženými medveďmi

Počet medveďov stúpol za 20 rokov trojnásobne.

Banskobystrický kraj žiada ministrov životného prostredia a pôdohospodárstva, aby začali hovoriť o riešení problémov s nadmerným výskytom medveďov na Podpoľaní. Kraj sa postavil na stranu obyvateľov. Tí prichádzajú so svedectvami o stretnutiach a narastajúcom strachu z medveďov.

„Uväznení sme doma kvôli medveďom, lebo sa bojíme už nie len večer, ale už keď sa stmieva, sa bojíme ísť von,“ uviedla obyvateľka Detvy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„To je už troška tuhá káva pre každého, keď vám medveď cez obed príde do dvora. S tým sa jednoducho niečo musí robiť a ak nie, tak my, Detvanci, si to chytíme do rúk sami,“ priblížil obyvateľ Detvy.

Aj takto sa vyjadrili ľudia z Podpoľania na jednom zo série protestov, ktorými chcú poukázať na neúnosnú situáciu s čoraz častejšími nepríjemnými stretnutiami medveďa s človekom.

Banskobystrický kraj žiada príslušné ministerstvá o spoločnú odbornú diskusiu a akceptovateľné riešenia. Kraj zdôrazňuje, že počet medveďov na Slovensku stúpol za posledných 20 rokov trojnásobne, a preto sa vedenie pýta, kde je hranica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny