Na hlavný obsah

Biden chce uzákoniť právo na potrat

Podporuje úpravu pravidiel Senátu USA.

Biden chce uzákoniť právo na potrat
Ilustračná fotografia. Foto: ČTK/ IMAGO

Americkí zákonodarcovia by mali uzákoniť právo na potrat anulované Najvyšším súdom USA a v prípade potreby na tento účel vytvoriť výnimku v procedurálnych pravidlách Senátu. Povedal to vo štvrtok (30. 6.) americký prezident Joe Biden. 

Podľa denníka The New York Times (NYT) tak vystupňoval svoju pozíciu v nadväznosti na verdikt, ktorý posledný týždeň otriasa americkou politikou.

Bidenova Demokratická strana by teoreticky mohla bez pomoci republikánov pretlačiť v Kongrese návrh, ktorý by federálne právo na potrat obnovil. Na to by však bola potrebná úplná jednota jej zákonodarcov. Okrem toho aj zmena fungovania senátnych obštrukcií označovaných termínom „filibuster“.

V ich dôsledku je v 100-člennom Senáte na presadenie väčšiny legislatívnych návrhov potrebných 60 hlasov. To mnohí demokrati kritizujú. Dvaja demokratickí senátori však oslabenie obštrukcií dlhodobo odmietajú.

Možnosť ukončiť tehotenstvo sa v týchto dňoch naprieč USA znižuje. Štáty môžu v dôsledku piatkového (24. 6.) verdiktu vykonávanie interrupcií voľne regulovať.

Túto situáciu využívajú štátmi kontrolované politiky z Republikánskej strany, ktorá proti potratom dlhodobo vystupuje. Očakáva sa, že sa interrupcie čoskoro zakážu či výrazne obmedzia približne v 20 štátoch USA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet