Na hlavný obsah

Biden podpísal zákon o väčšej regulácii zbraní

Neprináša však žiadne prevratné zmeny.

Biden podpísal zákon o väčšej regulácii zbraní
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v sobotu (25. 6.) podpísal nový zákon o väčšej regulácii predaja a držania zbraní, ktorý vďaka dohode demokratických a republikánskych zákonodarcov v predchádzajúcich dňoch schválili obe komory Kongresu.

Bidenov podpis tak bol už len formalitou. Zákon reaguje na streľbu v škole v texaskom Uvalde, kde v máji 18-ročný mladík zabil 21 ľudí. Podľa agentúry Reuters ide o najvýznamnejšiu normu v oblasti strelných zbraní za posledných 30 rokov, aj keď neprináša žiadne prevratné zmeny.

Nový zákon sa zameriava najmä na predaj zbraní mladým ľuďom a požaduje ich prísnejšie preverovanie. Okrem toho rozširuje obmedzenia týkajúce sa páchateľov domáceho násilia a vyčleňuje financie na podporu duševného zdravia či bezpečnosti v školách.

Súbor opatrení ale neobsahuje dôraznejšiu reguláciu, po ktorej volá Demokratická strana, ako je zákaz útočných pušiek či preverovanie všetkých nákupov strelných zbraní.

Normu, ktorú vypracovala skupina demokratických a republikánskych senátorov, schválil vo štvrtok (23. 6.) Senát. Okrem demokratov ju podporilo aj 15 republikánskych senátorov vrátane lídra klubu Mitcha McConnella.

V piatok (24. 6.) zákon prešiel aj v Snemovni reprezentantov, kde sa na stranu demokratov pridalo 14 republikánskych zákonodarcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet