Na hlavný obsah

Biden: USA dodajú Ukrajine pokročilejšie raketové systémy

Majú dosah asi 80 kilometrov.

Biden: USA dodajú Ukrajine pokročilejšie raketové systémy
Americký raketový systém HIMARS a jeho test. Foto: TASR/AP

USA dodajú Ukrajine pokročilejšie raketové systémy a muníciu, ktoré jej umožnia vykonávať presnejšie údery na kľúčové ciele na Ukrajine. V článku zverejnenom na webe denníka The New York Times (NYT) to uviedol americký prezident Joe Biden.

Prezident zároveň zdôraznil, že USA nepodporujú Ukrajinu v tom, aby vykonávala útoky na ciele mimo svojich hraníc. Nemenovaný predstaviteľ Bidenovej administratívy vzápätí podľa zahraničných agentúr spresnil, že Spojené štáty pošlú Ukrajine raketomety HIMARS.

Šéf Bieleho domu podčiarkol, že USA nechcú konflikt medzi Severoatlantickou alianciou a Ruskom. Plánujú sa však naďalej podieľať na posilňovaní východného krídla NATO. Spojené štáty sa tiež nebudú usilovať o zvrhnutie ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý na konci februára rozpútal vojnu na Ukrajine.

Už v pondelok (30. 5.) Biden povedal, že USA neposkytnú Ukrajine žiadne raketové systémy, ktoré by jej umožnili vykonať útoky na ruskom území. Akýkoľvek zbraňový systém ale môže dosiahnuť do Ruska, ak ho umiestnia dostatočne blízko pri hraniciach, podotkla agentúra AP.

Salvové raketomety HIMARS, ktoré Washington dodá Kyjevu, majú dosah asi 80 kilometrov, povedal podľa agentúry AFP novinárom nemenovaný činiteľ z Bieleho domu. Nepôjde teda o systémy s veľmi dlhým dosahom, ktoré majú USA tiež k dispozícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet