Na hlavný obsah

Biden: Zelenskyj nechcel počuť varovania pred hroziacou ruskou inváziou

Varovania USA sa spočiatku stretli s nedôverou.

Biden: Zelenskyj nechcel počuť varovania pred hroziacou ruskou inváziou
Na snímke americký prezident Joe Biden telefonuje s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden uviedol, že jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj pred ruskou inváziou na Ukrajinu „nechcel počúvať“ varovania Ameriky. Informovala o tom agentúra AFP.

„Viem, že si mnoho ľudí myslelo, že zveličujem,“ povedal v Biden v piatok (10. 6.) počas fundraisingovej recepcie v Los Angeles v súvislosti s jeho predchádzajúcimi varovaniami o možnom ruskom útoku na Ukrajinu. „Vedel som však, že máme údaje, ktoré tieto odhady potvrdzovali,“ uviedol ďalej reportérom.

USA spustili poplach ešte pred útokom

„(Ruský prezident Vladimir Putin) šiel na hranice. Nebolo tu pochýb, a Zelenskyj to nechcel počuť, takisto to nechcelo počuť množstvo ľudí. Rozumiem, prečo to nechceli počuť,“ podotkol prezident USA s tým, že Putin nakoniec na Ukrajinu vtrhol.

Spojené štáty spustili poplach v súvislosti s prípravami Ruska na inváziu na Ukrajinu ešte predtým, než Putin ohlásil svoju „špeciálnu operáciu“ proti susednej krajine 24. februára, pripomína AFP.

Tieto varovania USA sa spočiatku stretli s nedôverou a dokonca skrytou kritikou zo strany niektorých európskych spojencov, ktorí sa v tom čase domnievali, že Spojené štáty majú príliš alarmistický postoj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet