Na hlavný obsah

Bittó Cigániková podporuje financovanie nemocnice v Martine z plánu obnovy

Za najspravodlivejšie považuje rozdelenie financií na základe dát.

Bittó Cigániková podporuje financovanie nemocnice v Martine z plánu obnovy
Na snímke v popredí poslankyňa NR SR a predsedníčka Výboru Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS). Foto: TASR

Projekt novej martinskej nemocnice je veľmi dobrým adeptom na podporu z plánu obnovy a môže priniesť jeden z najväčších osohov využitia jeho finančných prostriedkov. V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) to v piatok (10. 6.) povedala predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS).

Za najspravodlivejšie považuje rozdelenie financií nemocniciam z plánu obnovy na základe dát. „Martinská nemocnica je v súlade so schválenou optimalizáciou siete. Má druhý najvyšší index, ktorý hovorí o komplikovanosti prípadov, nad ňou je iba banskobystrická nemocnica. Spád martinskej nemocnice je okolo 670 000 ľudí, v jednotlivých špecializáciách aj vyše 1,5 milióna ľudí. Po optimalizácii siete nemocníc bude celkový spád vyše 1,2 milióna ľudí,“ uviedla Bittó Cigániková.

Pripomenula, že podľa vyjadrení Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) a Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR ide o najprepracovanejší projekt zo všetkých štátnych a krajských nemocníc, ktoré sú zatiaľ k dispozícii.

Výšku investície už indexovali

„Myslím si, že táto nemocnica bude dofinancovaná. Otázka je, či z plánu obnovy, z eurofondov alebo z rozpočtu. Keď však máme príležitosť financovať projekt z plánu obnovy, som jednoznačne zástankyňou jeho podpory,“ dodala Bittó Cigániková.

Projektová manažérka martinskej Nemocnice budúcnosti Martina Antošová vyjadrila presvedčenie, že rozhodnutie o podpore nemocníc z plánu obnovy príde v najbližších dňoch. „Stále sme k nemu nedospeli a naozaj ho už veľmi súrne potrebujeme,“ podotkla Antošová.

Výšku investície podľa nej už indexovali a cena 395 miliónov eur s DPH je po náraste cien. „Nikto nevie, ako bude vývoj ďalej napredovať. Ale optimisticky si myslíme, že do predpokladanej hodnoty sa zmestíme,“ uzavrela Antošová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko