Na hlavný obsah

Boj o Severodoneck pokračuje, Rusi majú údajne väčšinu mesta pod kontrolou

Postúpiť sa snažia aj v Lysyčansku.

Boj o Severodoneck pokračuje, Rusi majú údajne väčšinu mesta pod kontrolou
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruská armáda pokračuje v intenzívnych bojoch na Donbase. Podľa rannej správy generálneho štábu ukrajinskej armády sa útoky zameriavajú na Severodoneck a Kamyševach v Luhanskej oblasti. Britská vojenská rozviedka oznámila, že Rusi už majú väčšinu mesta pod kontrolou.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) informoval, že sa ruskí vojaci snažia o postup v Lysyčansku, aby sa vyhli prekročeniu rieky Severný Doneck. ISW informuje aj o „pravidelnom postupe s obmedzeným úspechom“ severne od Slovjanska a Avdijivky v Doneckej oblasti.

V Rajhorodoku, severne od Donecka, Rusi zaznamenali podľa ukrajinského generálneho štábu straty a stiahli sa. Tlak zostáva na Severodoneck v Luhanskej oblasti. Podľa stredajších (1. 6.) informácií tamojšej správy majú Rusi v rukách 70 % mesta, ktoré malo pred bojom 100 000 obyvateľov.

„Smerom k Donecku nepriateľ pokračuje v mínometnej a delostreleckej paľbe na pozície našich jednotiek po celej kontaktnej línii,“ uviedol na sociálnej sieti generálny štáb.

Ďalší smer ruských útokov mieri k Bachmutu, kde Rusi „s čiastočným úspechom“ útočia v dedine Kamyševach. Boje tam stále pokračujú.

V prehľade ukrajinskej armády sa tiež uvádza, že v oblasti Novohryhorivky a Alexandrovky ruská armáda zaútočila vrtuľníkmi Mi-24.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet