Na hlavný obsah

Bolsonarov vyzývateľ by mohol zvíťaziť už v prvom kole prezidentských volieb

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu.

Bývalý a súčasný brazílsky prezident - Luiz Inácio Lula da Silva (vľavo) a Jair Bolsonaro.
Bývalý a súčasný brazílsky prezident – Luiz Inácio Lula da Silva (vľavo) a Jair Bolsonaro.Foto: TASR/AP/ČTK/imago stock&people/IMAGO/koláž RTVS
Foto: TASR/AP/ČTK/imago stock&people/IMAGO/koláž RTVS

Ľavicový kandidát a bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva by mohol uspieť už v prvom kole prezidentských volieb. Ukázal to výsledok prieskumu agentúry Datafolha, ktorý zverejnili vo štvrtok.

Lula si udržiava veľký náskok pred súčasným prezidentom Jairom Bolsonarom, uviedla agentúra EFE. Práve medzi týmito dvoma kandidátmi sa rozhoduje drvivá väčšina brazílskych voličov.

Podľa prieskumu agentúry Datafolha by Lulovi dalo hlas 47 % respondentov a Bolsonarovi 28 % voličov. V porovnaní s májovou sondážou sa tak preferencie oboch politikov prakticky nezmenili.

Podľa prieskumu však 7 % voličov chce prísť k voľbám a odovzdať neplatný alebo prázdny hlas. Takéto hlasy sa však v brazílskom systéme nezapočítavajú do účasti. Bez týchto hlasov by tak Lula mal 53 % a Bolsonaro 32 % hlasov. Lula by tak prekročil hranicu 50 % a uspel by v prvom kole volieb.

Veľká väčšina brazílskych voličov sa rozhoduje práve medzi súčasným prezidentom a jeho predchodcom. Ostatní kandidáti tak majú výrazne nižšie preferencie. Na treťom mieste je stredoľavicový kandidát Ciro Gomes s 8 % hlasov. Ďalším kandidátom prieskum prisudzuje maximálne dve percentá preferencií.

„Tento prieskum znovu ukazuje, že brazílsky ľud sa chce zbaviť tejto tragickej vlády,“ uviedol v reakcii na výsledok sondáže Lula.

Ekonomická kríza a škandály

Rozsiahly náskok Lulovi ukazujú aj ďalšie sondáže zverejnené v posledných týždňoch. Bolsonarova vláda čelí kritike za ekonomický stav krajiny, ktorý poznamenáva vysoká inflácia a prudký rast nákladov na život.

Bolsonaro sa tiež potýka s korupčným škandálom svojho bývalého ministra školstva a evanjelického farára Miltona Ribeira. Ten čelí obvineniu, že rozdeľoval školské dotácie v prospech svojich známych a spolupracovníkov.

Odposluchy, kde sa Ribeiro dohovára na rozdeľovaní dotácií, zverejnil v marci denník Folha de S. Paulo a minister musel odstúpiť. Minulý týždeň na neho prokurátor uvalil väzbu, ktorú vo štvrtok zrušil súd s odôvodnením, že muž nepredstavuje hrozbu pre vyšetrovanie.

Bolsonaro uviedol, že má vo svojho bývalého ministra stále dôveru. Vyšetrovanie označil za nepodložené a Ribeirovo zatknutie bolo podľa neho „pokus o zosadenie vlády“.

Prvé kolo prezidentských volieb sa v Brazílii uskutoční 2. októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet