Na hlavný obsah

Boris Johnson varuje pred bojkotom samitu G20

Došlo by k nemu, ak by tam prišiel Putin.

Boris Johnson varuje pred bojkotom samitu G20
Britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson varoval západné krajiny pred bojkotom novembrového samitu G20 v Indonézii, ku ktorému by mohlo prísť v prípade, ak by sa na ňom zúčastnil aj šéf Kremľa Vladimir Putin.

Podľa Johnsona by takýto bojkot mohol vytvoriť živnú pôdu pre propagandu, informovala agentúra AFP.

Johnsona by prekvapilo, ak by sa samitu zúčastnil Putin

Indonézia v súčasnosti zastáva rotujúce predsedníctvo v skupine G20, a tak usporadúva aj tohtoročný samit. V apríli oznámila, že na schôdzku pozvala aj Putina.

Kremeľ už potvrdil, že Putin sa 15.-16. novembra na samite G20 zúčastní. K poslednému samitu, ktorý sa uskutočnil vlani v októbri v Ríme, sa Putin pripojil len prostredníctvom videokonferencie pre pandémiu koronavírusu.

„Veľmi by ma udivilo, ak by Putin prišiel osobne. Je to vyvrheľ (medzinárodného spoločenstva),“ povedal Johnson novinárom na okraj samitu NATO v Madride.

„Nemyslím si, že príde. Otázkou však je: Uvoľníme my, západne krajiny, naše stoličky na (samite) G20 a necháme celú diskusiu na Čínu či Rusko?,“ spýtal sa britský premiér. „Myslím si, že ak uvoľníme priestor, akým je (samit) G20, riskujeme, že poskytneme ostatným príležitosť na propagandu.“

Indonézsky prezident je aktuálne na Ukrajine

Indonézia, podobne ako väčšina veľkých rozvíjajúcich sa ekonomík, sa snaží udržať si v súvislosti s konfliktom na Ukrajine neutrálny postoj a vyzýva na mierové vyriešenie tohto konfliktu.

Prezident tejto ázijskej krajiny Joko Widodo je pritom v stredu (29. 6.) na návšteve Kyjeva a vo štvrtok (30. 6.) odcestuje aj do Moskvy. Widodo sa zúčastnil začiatkom tohto týždňa aj na samite G7 v Nemecku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet