Na hlavný obsah

Briti predstavili severoírsky protokol, EÚ sa stavia proti nemu

Jednostranne mení pravidlá brexitu.

Briti predstavili severoírsky protokol, EÚ sa stavia proti nemu
Ilustračná snímka - vlajka Veľkej Británie. Foto: TASR/AP

Britská vláda v pondelok (13. 6.) predstavila plán na jednostrannú zmenu pobrexitových pravidiel pre obchodovanie so Severným Írskom. Proti zmene sa stavajú niektorí britskí poslanci a tiež Európska únia. Podľa nej by porušenie uzavretej dohody odporovalo medzinárodnému právu.

To britská vláda odmieta a tvrdí, že zmeny majú zaručiť celistvosť Spojeného kráľovstva. Zmeny takzvaného severoírskeho protokolu, ktorý je súčasťou dohody o vystúpení Británie z Európskej únie, majú podľa Londýna zjednodušiť prepravu tovaru medzi Severným Írskom a zvyškom Spojeného kráľovstva.

O čo ide v návrhu

Legislatívny návrh britskej vlády sa snaží o zrušenie colných kontrol na niektoré tovary dovážané do Severného Írska zo zvyšku Spojeného kráľovstva. V praxi by pritom išlo o porušenie dohody, ktorú britský premiér Boris Johnson podpísal s EÚ pred menej ako dvoma rokmi.

Vďaka protokolu zostala Severnému Írsku po brexite otvorená hranica s Írskom, ktoré je naďalej členom „dvadsaťsedmičky“. Zároveň však región čiastočne stratil doterajšie pevné putá so zvyškom Británie. Niektoré tovary putujúce medzi oboma časťami ostrovnej krajiny totiž teraz podliehajú prísnym kontrolám.

O návrhu zmeny severoírskeho protokolu má debatovať a neskôr hlasovať britský parlament. Nie je pritom zrejmé, či vláda dokáže zverejnený návrh naozaj presadiť.

Hovoria o rozumnom riešení problémov

Britská vláda sľubuje, že novela odstráni „zbytočné“ papierovanie pri kontrole tovaru. A tiež to, že podniky v Severnom Írsku budú mať rovnaké daňové úľavy ako podniky v iných častiach Spojeného kráľovstva. Návrh zákona podľa vlády tiež zabezpečí, aby prípadné obchodné spory riešila „nezávislá arbitráž“ a nie Súdny dvor EÚ.

Britská ministerka zahraničia Liz Trussová označila navrhovanú zmenu za „rozumné a praktické riešenie problémov, ktorým Severné Írsko čelí“. Spojené kráľovstvo podľa nej môže dosiahnuť pokrok v rokovaniach len vtedy, ak bude v EÚ ochota zmeniť samotný írsky protokol.

„V tejto chvíli to tak nie je,“ uznala ministerka. Zároveň uviedla, že Londýn koná „v súlade so zákonom“ a že by vláda dala prednosť „dojednanému riešeniu s EÚ“. Vďaka tomu by sa zo spomínaného návrhu nemusel stať zákon.

Šefčovič o plánoch EÚ

Podpredseda Európskej komisie a brexitový vyjednávač za EÚ Maroš Šefčovič uviedol, že Únia neplánuje opätovne rokovať o severoírskom protokole.

„Opätovné prerokovanie protokolu je nereálne. Akékoľvek opätovné prerokovanie by jednoducho prinieslo ďalšiu právnu neistotu pre ľudí a podniky v Severnom Írsku. EÚ z týchto dôvodov nebude protokol znovu prerokúvať,“ uviedol.

„Naším cieľom bude vždy zabezpečiť vykonávanie protokolu. Naša reakcia na jednostranné kroky Spojeného kráľovstva bude odrážať tento cieľ a bude primeraná,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet