Na hlavný obsah

Britská kráľovná Alžbeta oslavuje 70 rokov na tróne

Ceremónia bude trvať niekoľko dní.

Spojené kráľovstvo oslavuje platinové jubileum vládnutia kráľovnej Alžbety II. Na tróne je už 70 rokov. Je tak najdlhšie vládnuci monarcha v Británii a momentálne najstaršia panovníčka na svete.

Niekoľkodňové oslavy začala veľká vojenská ceremónia. Štyri generácie kráľovskej rodiny pozdravili potleskom a mávaním vlajok desaťtisíce ľudí. Korunovácia Alžbety II. sa uskutočnila v júni roku 1953, v čase, keď bol opäť premiérom Winston Churchill a zopár mesiacov po úmrtí Stalina.

Bol to tiež prvý kontinuálny televízny prenos BBC z vnútra Westminsterského opátstva. Podľa odborníkov majú súčasné oslavy aj trpkú príchuť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Jedny z najväčších osláv v histórii Spojeného kráľovstva sa začali armádnym sprievodom, v ktorom bolo približne 2 000 dôstojníkov, vojakov, hudobníkov a kavaleristov na koňoch. Poctu kráľovnej vzdala armáda aj salvami z kanónov.

Ku koncu oficiálneho programu vyšla 96-ročná kráľovná Alžbeta II. v sprievode rodiny na balkón Buckinghamského paláca, aby sledovala prelety lietadiel britskej armády.

„Nemyslím si, že exituje niekto, kto by nesúhlasil s tým, že sa kráľovná počas života naplno odovzdala krajine a jej obyvateľom. Dokonca, keď zomrel princ Phillip a sama sedela na lavičke, reprezentovala to, v čo verí. Je vidieť, že je to nesmierne silná žena,“ uviedol Arcibiskup z Canterbury Justin Welby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet