Na hlavný obsah

Britské ministerstvo vnútra povolilo vydanie Assangea do USA

Proti rozhodnutiu sa môže odvolať.

Britské ministerstvo vnútra povolilo vydanie Assangea do USA
Protest proti vydaniu Juliana Assangea do USA. Foto: TASR/AP

Britská ministerka vnútra Priti Patelová v piatok (17. 6.) dala súhlas s vydaním zakladateľa WikiLeaks Juliana Assange do Spojených štátov. Informuje o tom agentúra Reuters.

Assangea v USA stíhajú v súvislosti s 18 trestnými činmi vrátane špionáže. Extradícii sa niekoľko rokov snažil zabrániť. Proti terajšiemu rozhodnutiu ministerky vnútra sa môže v 14-dňovej lehote odvolať.

Patelová uviedla, že britské súdy očakávajú, že keď bude Assange v USA, budú s ním náležite zaobchádzať a americké justičné orgány budú brať ohľad na jeho zdravotný stav. Vydanie Assangea v apríli povolil britský sudca.

WikiLeaks podá odvolanie

Spoločnosť WikiLeaks označila toto rozhodnutie za „temný deň“ pre slobodu tlače a britskú demokraciu. WikiLeaks plánuje podať odvolanie.

„Julian neurobil nič zlé. Nespáchal žiadny zločin a nie je zločinec. Je novinár a vydavateľ a trestajú ho za to, že robil svoju prácu,“ píše WikiLeaks na twitteri.

Assange sa nachádza vo väznici Belmarsh v Londýne od roku 2019, keď ho zatkli po takmer siedmich rokoch strávených na veľvyslanectve Ekvádora, kde mu boli poskytli azylovú ochranu.

USA žiadajú o jeho vydanie v súvislosti s obvineniami zo sprisahania, z nelegálneho preniknutia do vládnych počítačov a porušenia zákona o špionáži v súvislosti so zverejnením tajných dokumentov. Na webovej stránke WikiLeaks sa tieto materiály objavili v rokoch 2010-11. Assange všetky previnenia odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet