Na hlavný obsah

Britskí železničiari pokračujú v štrajku, so zamestnávateľmi sa nedohodli

Opäť sa tak významne naruší vlaková doprava.

Britskí železničiari pokračujú v štrajku, so zamestnávateľmi sa nedohodli
Prázdne nástupištia v londýnskej vlakovej stanici King's Cross. Foto: TASR/AP

Zamestnanci železničnej dopravy v Spojenom kráľovstve budú vo štvrtok (23. 6.) opäť štrajkovať po tom, ako sa v stredu (22. 6.) odborom a zamestnávateľom nepodarilo dosiahnuť dohodu. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Zdroj z prostredia spoločnosti Network Rail pre BBC uviedol, že stredajšie rokovania priniesli len malý pokrok. Zamestnávatelia novú platovú ponuku nepredložili. Generálny tajomník britského odborového zväzu zamestnancov dopravy RMT Mick Lynch zo stroskotania týchto rokovaní vinil britského ministra dopravy Granta Shappsa.

Protesty budú podľa Lynchových slov pokračovať, kým odbory nezískajú dohodu zaručujúcu istotu zamestnania a zvýšenie platov, ktoré reaguje na zvyšujúce sa životné náklady. Tie sú spôsobené rastúcou mierou inflácie.

Štrajk vyhlásil RMT po tom, ako sa mu počas uplynulého víkendu so železničnými spoločnosťami nepodarilo dohodnúť na platoch a záležitostiach v oblasti istoty zamestnania. Do protestu sa v utorok (21. 6.) zapojili desaťtisíce zamestnancov a výpadky v železničnej doprave postihli milióny ľudí Anglicku, Škótsku a Walese.

Štvrtkový štrajk by mal mať podobný rozsah ako utorkový, keď bolo v prevádzke len 20 % vlakových spojení. Štvrtkový by sa však nemal vzťahovať na londýnske metro, píše BBC. Štrajk plánujú aj na sobotu (25. 6.). Tomuto protestu je možné zabrániť v prípade, ak odbory a zamestnávatelia dosiahnu dohodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet