Na hlavný obsah

Britský premiér Boris Johnson bude čeliť hlasovaniu o vyslovení nedôvery

Súvisí to s večierkami počas lockdownu.

Britský premiér Boris Johnson bude čeliť hlasovaniu o vyslovení nedôvery
Britský premiér Boris Johnson (uprostred). Foto: TASR/AP

Poslanci britskej vládnucej konzervatívnej strany budú v pondelok (6. 6.) večer hlasovať o vyslovení nedôvery premiérovi Borisovi Johnsonovi v spojitosti s účasťou na večierkoch na Downing Street počas koronavírusovej pandémie.

Predseda konzervatívnej parlamentnej skupiny Výbor 1922 Graham Brady uviedol, že dostal dostatok podpisov na vyvolanie hlasovania. Výsledok sa čaká okolo 21.00 h SELČ.

Brady oznámil, že žiadosť o hlasovanie o nedôvere Johnsonovi podporilo viac ako 15 % poslancov jeho Konzervatívnej strany. Znamená to, že Johnsonovi nedôveruje najmenej 54 konzervatívcov.

Poslanec za konzervatívnu stranu Jesse Norman povedal pre BBC, že sa pod žiadosť podpísal, pretože Johnson v úrade premiéra „uplatňuje kultúru bezohľadného porušovania zákona“.

„Hlasovanie o nedôvere sa uskutoční dnes v dolnej komore parlamentu medzi 19. hodinou a 21. hodinou SELČ,“ povedal Brady.

Johnsona odvolajú, ak mu nedôveru vysloví väčšina, teda 180 poslancov jeho strany. Ak hlasovanie ustojí, ďalší rok sa podľa pravidiel konzervatívnej strany tento postup nemôže uskutočniť.

Premiér hlasovanie uvítal

Johnson v reakcii na večerné hlasovanie uviedol, že ide o šancu, ako uzavrieť kauzu „partygate“ a posunúť sa ďalej. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na hovorkyňu Downing Street.

Toto hlasovanie je podľa hovorkyne šancou pre vládu „ukončiť mesiace trvajúce špekulácie a urobiť za nimi hrubú čiaru“. Johnson chce poslancom pripomenúť, že „ak sú zjednotení a sústredia sa na otázky, ktoré sú dôležité pre voličov, neexistuje žiadna impozantnejšia politická sila“, dodala hovorkyňa.

Johnsonovi vyjadrila pred plánovaným hlasovaním podporu ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. „Premiér (Johnson) má moju 100-percentnú podporu v dnešnom hlasovaní,“ uviedla na twitteri. Svojich kolegov zároveň povzbudila, aby predsedu vlády podržali.

Priblížila jeho zásluhy čo sa týka obnovy krajiny po pandémii covidu a tiež „podpory Ukrajiny v súvislosti s ruskou agresiou“. Doplnila, že Johnson sa za svoje chyby ospravedlnil. Británia sa podľa jej slov v súčasnosti musí sústrediť na ekonomický rast.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet