Na hlavný obsah

Brutálny diktátor s pozitívnymi reformami. Princ Saudskej Arábie je v čele päť rokov

Krajinu plánuje navštíviť aj Joe Biden.

Brutálny diktátor s pozitívnymi reformami. Princ Saudskej Arábie je v čele päť rokov
Na snímke saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán. Foto: SITA/AP

Korunný princ Muhammad bin Salmán je v čele Saudskej Arábie už presne päť rokov. Kým za sociálne i ekonomické reformy si vyslúžil obdiv zahraničia, za drsný spôsob upevňovania svojej moci tvrdú kritiku.

Napriek tomu po politikoch zo Spojeného kráľovstva, Francúzska i Turecka príde budúci mesiac do Rijádu aj americký prezident Joe Biden.

Šéf Bieleho domu pritom ešte donedávna bin Salmána tvrdo kritizoval za jeho podiel na vražde novinára Džamála Chášukdžího v roku 2018. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Síposová.

K nepriateľom je brutálny

Presne päť rokov vládne Muhammad bin Salmán v púštnom kráľovstve. Korunný princ síce nikdy nebol de iure (podľa práva) korunovaný za kráľa, de facto však krajinu riadi namiesto otca.

Politológ Alistair Paine z think tanku Creative Zone na ich webinári vysvetľuje, že bin Salmán polarizuje. Časť ľudí ho oceňuje za reformy, časť zatracuje, za to, že sa k nepriateľom správa ako brutálny diktátor.

Snaží sa napríklad, aby kráľovstvo so stredovekými zákonmi používalo technológie 21. storočia.  

Princ sľubuje, že mesto Neom, ktoré buduje pri Červenom mori, prinesie civilizačný skok. Vládne síce ropnému kráľovstvu, no tento futuristický projekt za 500 miliárd dolárov bude mať nulovú uhlíkovú stopu.

Viac práv pre ženy

Snaží sa reformovať aj spoločnosť. Na rozdiel od mnohých krajanov má len jednu manželku, ženám dovolil šoférovať či získať pas bez súhlasu muža a otvoril i kiná.

K nepriateľom sa však správa podobne ako postavy v ságe Hra o tróny. Tvrdo sa neváhal vysporiadať so stovkami kráľovských bratrancov i kritikov.    

Paine pripomína, že jeho reputáciu extrémne poškodilo zavraždenie novinára Džamalá Chšukdžího na saudskom veľvyslanectve v Turecku.

Salmán síce odmieta, že dal príkaz agentom na jeho rozštvrtenie, no len ťažko si podľa Painea predstaviť, že by tajná služba konala na vlastnú päsť.

Napriek kritike západných politikov však teraz smerujú ich kroky do Rijádu. Analytik Karol Hirman pripomína, že situáciu zmenila aj vojna na Ukrajine.

„Západný trh potrebuje momentálne dostatok ropy, potrebuje nahradiť ruské suroviny a jediným dostupným zdrojom, ktorým to môže urobiť, sú štáty Perzského zálivu. To je elementárna logika, navyše pre Saudov sú Rusi konkurenti,“ dodal Hirman.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál