Na hlavný obsah

Bukureštská deviatka vyzvala NATO na posilnenie svojho východného krídla

Súčasťou platformy je aj Slovensko.

Bukureštská deviatka vyzvala NATO na posilnenie svojho východného krídla
Na snímke sprava rumunský prezident Klaus Iohannis, maďarská prezidentka Katalin Novaková a pošský prezident Andrzej Duda pózujú pred stretnutím prezidentov Bukureštskej deviatky. Foto: TASR/AP

Zástupcovia štátov Bukureštskej deviatky (B9) v piatok (10. 6.) vyzvali Severoatlantickú alianciu, aby posilnila svoje východné krídlo v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Výzva prišla zhruba tri týždne pred plánovaným samitom NATO v Madride. Informovala o tom agentúra AFP.

„Vzhľadom na zvýšené bezpečnostné riziká sa posilnenie NATO na jeho východnom krídle stáva naliehavejším a kľúčovejším,“ povedal na úvod samitu v Bukurešti rumunský prezident Klaus Iohannis.

Od stretnutia lídrov členských štátov NATO v Madride sa podľa neho očakáva „dlhodobá vízia“, ktorá postaví kolektívnu obranu a uplatňovanie článku 5 Severoatlantickej zmluvy „do stredobodu akcií“. Spomínaný článok hovorí o tom, že útok na jedného alebo viacerých členov Aliancie je považovaný za útok na všetkých.

Na samite vystúpi aj šéf NATO

Na samit B9 v Bukurešti pricestovali prezidenti Bulharska, Estónska, Maďarska, Litvy, Lotyšska a Poľska. Podľa agentúry Agerpress sa najvyšší predstavitelia Českej republiky a Slovenska zúčastňujú na podujatí online. Na samite virtuálne vystúpil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Témou diskusie je podľa organizátorov podujatia aj vplyv ruskej invázie na bezpečnosť „zraniteľných partnerov NATO“ vrátane Moldavska a Gruzínska. AFP spresnila, že úspešné stretnutie v Bukurešti zúčastneným poprial aj americký prezident Joe Biden, ktorý počas telefonátu poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi opätovne potvrdil záväzok Spojených štátov chrániť východné krídlo NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet