Na hlavný obsah

Bulharsko vyhostilo 70 ruských diplomatov

Údajne to boli špióni.

Bulharsko vyhostilo 70 ruských diplomatov
Bulharská vlajka - ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bulharsko v utorok (28. 6.) vyhostilo 70 ruských diplomatov, z ktorých niektorí podľa končiaceho premiéra Kirila Petkova priamo pracovali pre spravodajské služby. Sofia odmieta zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí, dodal predseda vlády podľa agentúry BGNES. Odlet pracovníkov ruského zastúpenia v balkánskej krajine sa očakáva v nedeľu (3. 6.).

Vzťahy medzi Moskvou a Sofiou sú v posledných rokoch napäté. Sofia niekoľkokrát vyhostila ruských diplomatov, ktorých vinila zo špionáže.

Petkov minulý týždeň označil ruskú veľvyslankyňu Eleonóru Mitrofanovovú za jedného zo strojcov parlamentného vyslovenia nedôvery jeho kabinetu. Mitrofanovová akúkoľvek úlohu pri páde Petkovej vlády poprela.

Odhalili ich bulharské tajné služby

Vyhostení diplomati na bulharskom území vykonávali s diplomaciou „nesúvisiace činnosti“, uviedol Petkov s tým, že ide vo všetkých prípadoch o pracovníkov ruského veľvyslanectva v Sofii. „Naše služby ich identifikovali ako osoby, ktoré sú do veľkej miery spojené s ich službami a pracovali proti záujmom našej vlasti,“ uviedol.

„Ak sa cudzie vlády pokúsia zasahovať do vnútorných záležitostí Bulharska, budeme sa brániť,“ dodal končiaci sa prozápadný premiér.

Bulharsko udržiava s Ruskom široké ekonomické a kultúrne styky a významná časť obyvateľstva o Rusku podľa prieskumov zmýšľa priaznivo. Od roku 2019 ale tieto vzťahy poškodzujú špionážne aféry.

Vlani v apríli vyhostila Sofia šesť ruských občanov pre podozrenie, že sa zapojili do výbuchov v muničných skladoch v rokoch 2011 až 2020. Cieľom týchto akcií bolo podľa Bulharska zastaviť dodávky munície na Ukrajinu a do Gruzínska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko