Na hlavný obsah

Bývalá nemecká kancelárka Merkelová považuje ruskú inváziu za neospravedlniteľnú

Tvrdí, že sa nikdy úplne nepodarilo ukončiť studenú vojnu.

Bývalá nemecká kancelárka Merkelová považuje ruskú inváziu za neospravedlniteľnú
Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/DPA

Ruská invázia na Ukrajinu je neospravedlniteľná a brutálna. V utorok (7. 6.) to v prvom veľkom verejnom rozhovore po odchode z funkcie vyhlásila bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Merkelová viedla Nemecko 16 rokov do vlaňajšieho decembra. Povedala, že z medzinárodného vývoja je jej veľmi smutno, ale vie, že sa snažila najčiernejším scenárom zabrániť.

„Je veľmi smutné, že sa to nepodarilo, ale nemám výčitky, že by som sa nesnažila,“ poznamenala Merkelová.

Podľa Merkelovej sa nikdy nepodarilo úplne ukončiť studenú vojnu. „(Ruský prezident Vladimir) Putin mi v roku 2007 povedal, že rozpad Sovietskeho zväzu bol tou najhoršou vecou, čo sa v 20. storočí stalo. Pre mňa to bolo naopak oslobodenie,“ uviedla.

Je to brutálny útok, povedala

Poznamenala, že Putinov názor nezdieľala a že sa nepodarilo v Európe vybudovať dostatočný bezpečnostný systém.

„Jedno chcem ale povedať, napadnutie Ukrajiny nemá žiadne ospravedlnenie. Je to brutálny útok, ktorý je v rozpore s medzinárodným právom,“ zdôraznila.

Merkelová sa vlani v decembri uchýlila do ústrania a k následnej ruskej invázii poskytla len krátke písomné vyhlásenia. Mlčanie na verejnosti prelomila pred týždňom, keď mala prejav k odchodu dlhoročného šéfa odborov DGB Reinera Hoffmanna.

Vtedy povedala, že ako bývalá kancelárka nechcela robiť žiadne hodnotenia, ale že ruská invázia sa do povojnovej histórie Európy zapísala očividným porušením medzinárodného práva.

Zdôraznila, že podporuje všetky snahy Nemecka, Európskej únie, USA, NATO, OSN a skupiny veľkých ekonomík G7, aby túto barbarskú útočnú vojnu Ruska zastavili.

Merkelová tiež povedala, že nie je bežnou občiankou, ale bývalou kancelárkou, preto musí byť vo svojich vyjadreniach a hodnoteniach opatrná. Bývalá konzervatívna šéfka nemeckej vlády tiež vyjadrila plnú podporu svojmu nástupcovi Scholzovi. Uviedla, že odovzdanie moci, od ktorého v stredu uplynie šesť mesiacov, bolo hladké.

Merkelová varovala pred zatracovaním ruskej kultúry a Ruska ako takého a povedala, že sama je Ruskom očarená, čo ale neplatí pre ruskú politiku. „Je to o to väčšia tragédia, pretože tú krajinu mám rada,“ povedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet