Na hlavný obsah

Bývalá zamestnankyňa PPA odmieta obvinenia z vynášania citlivých informácií

Tvrdí, že ju chcú zdiskreditovať.

Bývalá šéfka protikorupčnej sekcie Zuzana Šubová.
Bývalá šéfka protikorupčnej sekcie Zuzana Šubová.Foto: RTVS
Foto: RTVS

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) sa nepríjemnostiam nevyhýba ani dnes. Trestnému oznámeniu čelí aj nedávna šéfka protikorupčnej sekcie. Zuzana Šubová obvinenie zo strany šéfa agentúry odmieta a hovorí, že ju chce zdiskreditovať.

Na jej stranu sa postavil aj farmár František Oravec, ktorý sa podľa vlastných slov k citlivým informáciám vďaka Šubovej nedostával. Rezort pôdohospodárstva ani PPA s k danej téme viac vyjadrovať nechcú.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

František Oravec podal na PPA podnet pre podozrenie z neoprávneného čerpania dotácií v roku 2016. Po piatich rokoch sa jeho spis dostal na stôl bývalej riaditeľky sekcie prevencie proti korupcii a protispoločenskej činnosti Zuzane Šubovej, ktorá ho v januári začala prešetrovať.

Tvrdí, že išlo o náhodu. „Bola to súhra okolností, že tento farmár bol ako prvý. Od 18. januára sme sa začali venovať analýze stavu oprávnenosti podnetu daného farmára,“ povedala.

Jej slová potvrdzuje aj farmár František Oravec. Hovorí, že komunikovali iba oficiálne. „Inžinierka Šubová mi neodovzdala žiadne materiály ani na USB nosičoch, ani na CD. Neodovzdala mi žiadne materiály v písomnej podobe,“ vysvetlil Oravec.

Riaditeľ PPA Jozef Kiss si však myslí, že Šubová známemu farmárovi vynášala citlivé informácie, a preto na ňu podal aj trestné oznámenie. „Štátny zamestnanec tomuto subjektu neoprávnene poskytol veľmi citlivé informácie, ktoré môžu poškodiť ministerstvo aj PPA,“ priblížil.

Diskreditácia Šubovej

Počas štvormesačného pôsobenia na poste riaditeľky sa Šubová nezaoberala inými podnetmi, pretože na to vraj nemala personálne kapacity. Spis sa k nej podľa jej slov dostal z archívu. Bývalý riaditeľ PPA Jaroslav Jánoš však hovorí, že ten prakticky nefunguje.

„Som presvedčený, že v archíve vôbec nebol. Rozhádzaný spis museli zbierať po jednotlivých sekciách,“ povedal Jánoš. Exriaditeľ dopĺňa, že v čase, keď sám zbieral podklady k jednému z podozrivých subjektov, skompletizovať spis trvalo rok.

Sekcia prevencie proti korupcii a protispoločenskej činnosti vznikla v decembri, osem zväzkov spisu Františka Oravca sa tak k Šubovej dostalo za necelé dva mesiace.

Kiss sa ju podľa nej pokúša zdiskreditovať jednak pre obsah spisu, ktorý ako hovorí obsahuje informácie o protiprávnej činnosti zamestnacov a taktiež preto, lebo upozornila na bývalého zamestnanca agentúry Juraja Kadnára, vysokopostaveného muža Slavie Capital.

Jozef Kiss priznal, že o ňom vedel a na PPA ho vraj ho držal preto, aby zbieral informácie o kauze Dobytkár. Počas tohto obdobia Kadnára niekoľkokrát povýšil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál