Na hlavný obsah

Centrum SPACE v Revúcej ponúka bezpečný priestor pre mládež

Môžu tam skúšať nové veci a objavovať svoje talenty.

Banskobystrický samosprávny kraj otvoril sedem centier SPACE pre rozvoj mladých ľudí. Jedno z nich je aj v Revúcej, kde okrem technických a komunikačných zručností vedú mladých ku zdravotnému životnému štýlu.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Mladým ľuďom v Revúcej sa snažia ponúkať v prvom rade bezpečný priestor. Vzišlo to na základe mapovania potrieb, ktoré centrum robilo od novembra až po približne koniec apríla.

„Ich základnou a najväčšou potrebou bolo mať nejaký priestor, kde môžu prísť, cítiť sa bezpečne a byť prijatí a vypočutí. To sa im v prvom rade snažíme poskytnúť. Na základe toho neskôr staviame na tom, čomu sa chcú venovať v budúcnosti a aké sú ich hobby. Objavujeme, v akých smeroch ich môžeme rozvíjať,“ povedala pre regionálny magazín Regina Diana Jacková, koordinátorka SPACE Revúca.

Podľa oficiálnych stránok SPACE v Revúcej sú v centre momentálne zamestnaní piati ľudia. „Fungujeme veľmi kolektívne a tímovo. Roly máme podelené, napríklad niekto sa vzdeláva v koučingu, niekto v kariérnom poradenstve. Kolega má na starosti centrum technológií, oddelenie Inolab,“ dodala.

SPACE mladých nabáda, aby hľadali svoje talenty

V Inolabe sa nachádza množstvo technických vecí, ktoré zaujmú hlavne mladých. Príkladom je aj virtuálna realita. Tá slúži na tvorbu 3D modelov, na rôzne vzdelávacie účely, ale aj na hry.

„Je zaujímavé, kam až došiel herný svet, je to často lákadlo pre mladých. Máme tu taktiež CNC laser a frézu, na ktorých si žiaci môžu vyskúšať naozajstnú tvorbu,“ objasnil Michal Alexej, odborný pracovník s mládežou.

Hovorí aj o tom, že v školách takúto príležitosť často mať nemusia, prípadne majú nejaké zábrany alebo strach. V centre SPACE mládež však nabádajú na to, aby objavovali, skúšali nové veci a hľadali svoje talenty.

Mladí Revúčania hovoria, že sa do SPACE radi vracajú, kvôli komunite, v ktorej sa cítia dobre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny