Na hlavný obsah

Ceny leteniek sú vyššie ako po minulé roky. Dôvodom nie je len inflácia

Túžba po dovolenke stúpa, ale rovnako stúpajú aj cestovné náklady.

Ceny leteniek sú vyššie ako po minulé roky. Dôvodom nie je len inflácia
Na ilustračnej snímke žena na londýnskom letisku Heathrow. Foto: ČTK/AP/Matt Dunham

Letná turistická sezóna sa práve rozbieha. Túžba po dovolenke stúpa, ale rovnako stúpajú aj cestovné náklady. Ceny leteniek sú vyššie ako počas predchádzajúcich sezón.

„Ukazuje sa, že ceny leteniek sa za posledný mesiac zvýšili o 18 %. To je rekordne vysoká suma,“ hovorí Scott Keys zo spoločnosti Scott’s Cheap Flights pre portál abc7news.com. „Ceny leteniek stúpajú, a to veľmi rýchlo. Myslím si, že je to pre ľudí veľký šok,“ dodal.

Neovplyvňuje ich pritom len toľko skloňovaná inflácia, ale aj iné faktory.

Vysoké ceny leteckého paliva

Ruská invázia na Ukrajinu mala negatívny dosah na ceny ropy. Tie občania pociťujú nielen pri tankovaní, ale aj pri plánovaní letnej dovolenky. Odborníci tvrdia, že prudký nárast cien leteckého paliva je jedným z dôvodov zvyšovania cien leteniek.

„Je to obrovský faktor pri určovaní ceny letov, ktoré predávajú letecké spoločnosti, pretože to predstavuje 30 % ich prevádzkových nákladov,“ hovorí Hayley Bergová z cestovateľskej stránky Hopper.

Podľa Medzinárodného združenia leteckých dopravcov (IATA) sa cena leteckého paliva za posledný rok zvýšila takmer o 150 %, píše portál cnbc.com.

Nedostatok personálu

Svoj podiel na zvyšovaní cestovných nákladov má aj nedostatok personálu. Počas pandémie sa letecké spoločnosti snažili prežiť, preto obmedzili prevádzku a znižovali počty zamestnancov.

Za posledných niekoľko rokov prišli o prácu státisíce pilotov, letušiek, pozemných operátorov a iných pracovníkov v letectve. Naopak, teraz, keď cestovanie zažíva opätovný rozmach, sa letecké spoločnosti snažia zvýšiť počet svojich zamestnancov.

Návrat k predpandemickým časom však ešte potrvá. Bývalí zamestnanci si našli lepšie platené a menej stresujúce práce, ktoré im prinášajú viac stability, tvrdia odborníci.

Mnohé spoločnosti, tak musia znova okresávať počty letov. Tentokrát nie je dôvodom koronavírus a s ním súvisiace opatrenia, ale práve nedostatok pilotov a iných kľúčových zamestnancov.

Výsledkom je dokonca aj rušenie niektorých letov a dlhé čakacie doby na letiskách. Niektoré letiská dokonca museli cestujúcich požiadať, aby sa do letiskovej haly dostavili skôr. Pre nedostatok zamestnancov sa tam totiž tvoria dlhé rady.

Zvýšený záujem o dovolenky

Ďalším dôvodom je aj zvýšený záujem o zahraničné dovolenky. Po dvoch rokoch plných opatrení a obmedzení, kedy naplánovať cestu do zahraničia nebolo najjednoduchšie, a v niektorých prípadoch dokonca nemožné, sa veľa cestovateľov rozhodlo využiť súčasné uvoľnenie obmedzení a vycestovať. A to za každú cenu. Dopyt po letenkách teda tlačí ich ceny hore.

Nie je jasné, ako dlho budú vysoké ceny leteniek pretrvávať, ale zdá sa, že mnohí cestujúci sú ochotní si priplatiť, píše The Washington Post.

„Rast cien je krátkodobý jav,“ odhaduje Stephen Tracy, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Milieu Insight, zaoberajúcej sa prehľadom a analýzou spotrebiteľov.

Experti očakávajú, že ceny leteniek sa znížia na jeseň – v septembri alebo októbri. Vtedy poklesne aj dopyt – skončí sa sezóna a ľudia sa vrátia späť do škôl a práce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet