Na hlavný obsah

Ceny ropy klesli, očakáva sa stabilizácia v cenách pohonných hmôt

Názory expertov sú však rôzne.

Ceny ropy klesli, očakáva sa stabilizácia v cenách pohonných hmôt
Ilustračný snímok- Ropné pole Foto: TASR

Cena ropy na svetových trhoch v posledných týždňoch klesla. Odborníci preto dúfajú, že sa to prejaví aj na cenách pohonných látok na čerpacích staniciach. Nepôjde však zrejme o radikálny pád cien, všeobecne sa predpokladá skôr zastavenie ich rastu.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Expert J&T Banky Stanislav Pánis za tým vidí obavy z ďalšieho zhoršovania ekonomiky. „Obchodníci s ropou počítajú s vysokou pravdepodobnosťou recesie. V opačnom prípade by cena ropy bola už v blízkosti historických rekordov, okolo 150 dolárov pri značnej dopytovo-ponukovej nerovnováhe“ konštatuje.

Analytik Ivan Bošňák z portálu Dáta bez pátosu na druhej strane verí, že táto zmena sa čoskoro priaznivo prejaví aj v cenách na čerpacích staniciach. „Je veľmi pravdepodobné, že rast cien pre koncových spotrebiteľov by sa mal na prelome júna a júla zastaviť, dokonca by mali ceny poklesnúť,“ odhaduje Bošňák.

Otázne stále zostáva, odkiaľ chcú európske štáty ropu získavať. Ekonóm varuje, že aj v prípade nákupov ropy od iných štátov, môže ísť o redistribuovanú ruskú ropu.

Jednou z možností by mohla byť India. Ekonóm Ľuboš Pavelka z Ekonomickej univerzity v Bratislave však upozorňuje, že India v poslednom čase vo veľkom nakupuje lacnú ruskú ropu a do Európy ju predáva drahšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika