Na hlavný obsah

Červené jabĺčko či No počkaj, zajac! Zora Kolínska bola všestrannou umelkyňou

Zomrela pred 20 rokmi.

Červené jabĺčko či No počkaj, zajac! Zora Kolínska bola všestrannou umelkyňou
Na archívnej snímke slovenská speváčka a herečka Zora Kolínska. Foto: TASR

Speváčka, herečka a podnikateľka Zora Kolínska patrila medzi najpopulárnejšie osobnosti slovenskej divadelnej aj hudobnej scény. V piatok (17. 6.) uplynie 20 rokov od jej úmrtia.

Napriek aktivite v dvoch profesiách umelkyňa nepatrila do kategórie tzv. spievajúcich herečiek, ale popri primárnej hereckej práci bola i autonómnou speváčkou s podmanivo zafarbeným hlasom a dobrým vkusom pri výbere rôznorodého repertoáru.

Tragédia ju nezničila

Zora Kolínska sa narodila 27. júla 1941 v Kráľovej Lehote. V roku 1945 sa s rodinou presťahovala do Popradu, kde navštevovala základnú školu. Ako osemročná prišla pri autonehode o mamu. Napriek krutej strate sa však nestala zakríknutým dieťaťom. Naopak, veľmi skoro začala vynikať v speve a v recitovaní.

Po absolvovaní gymnázia vyštudovala herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Prvé angažmán získala v rokoch 1963 až 1965 vo vtedajšom Krajovom divadle v Trnave (teraz Divadlo Jána Palárika), na javisku ktorého sa uviedla rozmanitými postavami.

V rokoch 1966 až 1968 účinkovala v bratislavskom Divadle poézie, neskôr premenovanom na Divadlo na Korze, kde okrem hrania pôsobila aj ako speváčka v kabaretných programoch Milana Lasicu a Júliusa Satinského. Od roku 1971 bola členkou činoherného súboru Divadla Nová scéna a patrila medzi zakladajúcich členov Divadla Astorka Korzo ’90.

Úzka spolupráca so Smékalom

S nahrávaním populárnych piesní v bratislavskom Československom rozhlase začala Kolínska v roku 1965. Na jej spevácku dráhu mala vplyv úzka spolupráca so skladateľom Petrom Smékalom pri profilácii jej repertoáru.

„Samotný spevácky začiatok bol aj pre mňa dosť prekvapujúci. Vzniklo to v divadle, mala som dvorného textára a dvorného skladateľa. Veľmi veľa talentovaných ľudí sa okolo mňa točilo, respektíve okolo môjho muža, tým pádom sa ušlo trochu aj mne. Jedným z takých dvorných skladateľov bol Peter Smékal,“ pripomenulo spomienky Zory Kolínskej na jej spevácke začiatky Rádio Regina Západ.

„Po úspechu Červeného jabĺčka sme sa pokúsili urobiť inú pieseň, ktorá by bola ľudová a ktorá by v modernom aranžmáne mohla osloviť inú časť publika. Vybrali sme si Mať moja, ktorú považujem za veľmi krásnu. Smekal urobil prekrásne aranžmán a ja som ju naspievala a venovala svojej zosnulej mamičke,“ pokračovala Kolínska.

Texty pre ňu písali väčšinou Tomáš Janovic, Peter Petiška a dnes už zosnulý Milan Lasica – v tom období jej manžel. V roku 1967 sa preslávila s piesňou Skús objať dym, s ktorou vyhrala televíznu súťaž Vyberte si pesničku. Viaceré úspechy dosiahla aj v Malej televíznej hitparáde.

Z tohto obdobia pochádzajú evergreeny ako Tichý hlas, Zabúdaj či úprava spomenutej ľudovej piesne Červené jabĺčko. Často vystupovala s Ivanom Krajíčkom, s ktorým naspievala známe duety Cesta do neba, Nočné ruže alebo Ponáhľaj sa za ozvenou. V roku 1971 jej vyšla prvá LP platňa Verše písané na vodu.

Divadlo a televízia

Od polovice 70. rokov 20. storočia sa umelkyňa venovala predovšetkým divadlu, ako speváčka vystupovala iba sporadicky, zväčša v televíznych zábavných programoch.

Obdivovateľov zaujala hereckými kreáciami napríklad v televíznych filmoch Kamarátka pre nás dvoch (1975), Mário a kúzelník (1976), Druhá láska (1977), Stôl pre štrnástich (1978), Mizantrop (1981), Jožko Púčik a jeho kariéra (1983), Portrét Doriana Graya (1988) alebo Rozmar starej dámy (1990).

Pre detských divákov bola zase známa tým, že nadabovala zajaca zo známej kreslenej rozprávkovej série No počkaj, zajac!

V 90. rokoch minulého storočia pravidelne účinkovala v obľúbenej hudobnej relácii Repete, po úmrtí Ivana Krajíčka v roku 1997 prebrala úlohu moderátorky toho programu.

Po roku 1989 sa Zora Kolínska okrem umeleckej činnosti venovala aj podnikaniu. Vlastnila prosperujúci obchod s nábytkom, ktorý trikrát po sebe získal ocenenie za najkreatívnejšiu expozíciu. Jeho majiteľka sa v roku 1998 stala Ženou roka ’98 v rámci ankety ženského a rodinného týždenníka Slovenka.

Po osemročnom manželstve s Milanom Lasicom sa Kolínskej partnerom stal herec Juraj Kukura. Krátko pred úmrtím sa vydala za lekára Igora Petra, s ktorým zdieľala život viac ako 20 rokov.

Všestranná umelkyňa a podnikateľka Zora Kolínska zomrela po ťažkej chorobe dňa 17. júna 2002 v Bratislave vo veku nedožitých 61 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko