Na hlavný obsah

České voľby budú v polovici januára. Zabojuje v nich Pavel proti Babišovi?

Práve generál vo výslužbe a bývalý premiér sú podľa prieskumov favoriti.

České voľby budú v polovici januára. Zabojuje v nich Pavel proti Babišovi?
Na snímke Pražský hrad. Foto: TASR

Voľby prezidenta Českej republiky budú začiatkom budúceho roka, 13. a 14. januára. Oficiálne ich vyhlásil predseda Senátu Miloš Vystrčil. Už teraz je jasné, že Miloš Zeman už prezidentom nebude, pretože zo zákona už nemôže kandidovať. Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Boris Kršňák.

O prezidentský post majú záujem doslova desiatky viac i menej známych ľudí. Reálnu šancu ich však má iba pár. Paradoxne o svojich kandidátoch zatiaľ málo hovoria parlamentné politické strany a niektoré ich asi ani nepostavia.

Predseda Senátu Vystrčil vyhlásil prezidentské voľby neobvykle skoro. Ako povedal, je to aj preto, aby mali všetci potenciálni kandidáti rovné šance, pretože niektorí už s kampaňou začali.

„Evidentne už niektorí kandidáti zháňajú podpisy, niektorí iní politici robia aktivity, ktoré prinajmenšom nesú znaky volebnej kampane. Povinnosťou ústavného činiteľa je, aby robil všetko pre to, aby boli voľby nielen slobodné, ale aj férové,“ povedal Vystrčil.

Babišovi by zarátal aj náklady na automobil

Vystrčil tiež povedal, že ak Andrej Babiš oficiálne oznámi kandidatúru na prezidenta, mali by sa mu do nej napočítať aj náklady na obytný automobil, ktorým už teraz jazdí po republike.

Medzi vážnych kandidátov odborníci, ale aj prieskumy, radia práve Andreja Babiša a generála Petra Pavla, hoci ani jeden z nich oficiálne kandidatúru neoznámil.

Okrem nich sa spomína ešte meno odborárskeho predáka Josefa Středulu, senátora a exdiplomata Pavla Fischera, senátorky za ODS Miroslavy Němcovej či bývalej rektorky Mendelovej univerzity v Brne Danuši Nerudovej. Podľa aktuálnych prieskumov by sa do druhého kola dostali Andrej Babiš a Petr Pavel a hoci Babiš v prieskumoch vedie, v druhom kole by prehral.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet