Na hlavný obsah

Česko dá na kompenzácie vysokých cien energií pre ľudí vyše 2,5 miliardy eur

Pripravuje sa aj na vypnutie ruského plynu.

Česko dá na kompenzácie vysokých cien energií pre ľudí vyše 2,5 miliardy eur
Na snímke české koruny. Foto: TASR

Česká vláda vyčlenila na kompenzácie vysokých cien energií pre občanov až 66 miliárd korún, čo je viac ako 2,5 miliardy eur. Dve miliardy korún z tejto sumy by mali ísť pre domácnosti, ktoré kúria, varia a zohrievajú vodu plynom alebo elektrinou. Pre odberateľov tepla z teplární pôjde 400 miliónov.

Vláda sa pripravuje aj na možnosť, že Rusko zruší dodávky plynu, od ktorého je Česko závislé. Sľubuje, že minimálne domácnosti budú mať dodávky plynu garantované.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Boris Kršňák.

Vláda sociálnu podporu určenú na kompenzácie vysokých cien energií nazvala „úspornou tarifou“. Podľa ministra priemyslu a obchodu Jozefa Síkelu túto podporu dostanú všetci.

„Tarifa je určená pre domácnosti, ktoré spotrebúvajú buď elektrinu alebo plyn, alebo oboje. Je nastavená tak, aby o ňu domácnosti nemuseli žiadať. Všetko za nich urobí štát prostredníctvom operátora energetického trhu,“ vysvetlil Síkela.

Úspora 600 eur mesačne

Úsporná tarifa môže domácnostiam mesačne usporiť až 600 eur. Vláda hľadá aj možnosť pomoci domácnostiam napojeným na teplárne. Na túto podporu ale bude musieť dostať výnimku z Bruselu, dodáva Síkela.

„Pokiaľ sa nám podarí dosiahnuť súhlas a nepôjde o nedovolenú podporu, tak by sme ju dali k dispozícii na transformáciu teplárenstva priamo teplárňam. Ak sa to nepodarí, budeme hľadať inú podporu,“ pokračuje český minister.

Česká vláda sa pripravuje aj na možné problémy s dodávkami plynu. Podľa ministra Síkelu je na prípadné výpadky pripravená už teraz.

„Máme jednu z najväčších naplneností tak Európe, ako aj historicky za posledných 5 – 6 rokov,“ ukončil Síkela.

Česká republika chce mať kontrolu nad kritickou energetickou infraštruktúrou. Podľa premiéra Petra Fialu preto pripravuje aj transformáciu najväčšieho energetického gigantu ČEZ, v ktorom má 70-percentný podiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika