Na hlavný obsah

Česko-poľská dohoda o bani Turów sa postupne realizuje

Podpísali ju začiatkom februára.

Dym stúpa z komínov hnedouhoľnej baňe Turów nachádzajúcej sa pri meste Bogatynia pri česko-poľských hraniciach.
Dym stúpa z komínov hnedouhoľnej baňe Turów nachádzajúcej sa pri meste Bogatynia pri česko-poľských hraniciach.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Z 90 bodov česko-poľskej dohody o Turówe sa už podarilo naplniť dve desiatky a práce postupujú podľa harmonogramu. Po prvom zasadnutí česko-poľskej komisie k bani Turów to v pondelok (13. 6.) povedala ministerka životného prostredia Anna Hubáčková.

Aj samotné zriadenie tejto komisie pritom bolo jedným z bodov medzivládnej dohody Českej republiky a Poľska o spolupráci pri riešení dopadov ťažby hnedého uhlia v poľskej povrchovej bani Turów.

„Už sa vykonávajú aj niektoré merania zložiek životného prostredia ako je hluk či znečistenie ovzdušia. Máme odsúhlasené miesta, kde vybudujú monitorovacie vrty podzemných vôd. Taktiež sme dostali jednak projekt bane, jednak dokumentáciu, ako sa vykonáva ťažba a aké sú výsledky ich meraní,“ uviedla Hubáčková.

Merania podľa nej zatiaľ nepreukázali prekročenie limitov, česká strana sa rozhodla zverejňovať všetky údaje, ktoré bude mať k dispozícii.

Žaloba na Poľsko

Medzištátnu dohodu o riešení vplyvu banskej činnosti v poľskej hnedouhoľnej bani Turów pri českých hraniciach podpísali 3. februára premiéri oboch krajín.

Poľsko potom vyplatilo Česku ako náhradu za škody spôsobené ťažbou 45 miliónov eur. Z toho 35 miliónov eur išlo do Libereckého kraja, 10 miliónov českému štátu. Česko následne stiahla žalobu na Poľsko, ktorú podalo na Súdny dvor Európskej únie.

Súčasťou dohody je okrem iného vybudovanie ochranného valu, ktorý má obce na českej strane ochrániť pred hlukom a prachom z bane.

„Podľa dnešnej informácie do konca tohto týždňa získa poľský vládny splnomocnenec od PGE projektovú dokumentáciu a my ju následne obdržíme prostredníctvom českého ministerstva životného prostredia,“ povedal liberecký hajtman Martin Půta.

Kraj má podľa neho možnosť dokumentáciu pripomienkovať v prípade nespokojnosti s jej parametrami. Hajtman však predpokladá, že stavba ochranného valu sa začne tento rok na jeseň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet