Na hlavný obsah

Česko predstavilo priority svojho predsedníctva v Rade EÚ

Je medzi nimi aj ukrajinská kríza.

Energetika, bezpečnosť aj ochrana demokracie. To sú priority českého predsedníctva v Rade Európskej únie. Predstavil ich premiér Petr Fiala. Praha predsednícku štafetu preberie od Paríža 1. júla. Nie je žiadnym prekvapením, že hlavným bodom českej agendy bude ukrajinská kríza.

Praha je za to, aby Ukrajina dostala štatút kandidátskej krajiny. V najbližších mesiacoch chce pracovať na tom, aby v tejto otázke spojila aj ostatné členské štáty.

Eurokomisia zverejní rozhodnutie, či je Kyjev pripravený dostať sa na oficiálnu čakačku do Únie, v piatok (17. 6.). Kým krajiny, ktoré sú geograficky bližšie k Ukrajine, sú členstvu naklonené, Francúzsko upozorňuje, že je to zložitý proces a za musia byť všetky štáty európskej 27.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Predsedajúca krajina má vždy výnimočný hlas v Európe. Česku okrem toho pribudnú na stole všetky výzvy, ktoré sa s konfliktom na Ukrajine spájajú. Úlohou číslo jeden však pre Prahu bude udržať jednotu v rámci Únie, ktorá je teraz kľúčová,“ uviedol francúzsky veľvyslanec na Slovensku Pascal Le Deunff.

Medzi predstavami Prahy, ktoré chce na čele Rady presadzovať, je aj zachovanie demokratických hodnôt právneho štátu. Zamerať sa plánuje najmä na transparentné financovanie politických strán, nezávislosť médií či otvorený dialóg s občanmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet