Na hlavný obsah

Český minister školstva Petr Gazdík rezignoval

Kontaktoval sa s obvineným Michalom Redlom.

Český minister školstva Petr Gazdík rezignoval
na snímke odstupujúci český minister školstva Petr Gazdík. Foto: ČTK/ KAteřina Šulová

Český minister školstva Petr Gazdík odstúpi z vlády k 30. júnu. Oznámil to v nedeľu na svojom účte na twitteri. V posledných dňoch médiá upozornili na jeho kontakty s podnikateľom a lobistom Michalom Redlom, ktorý je medzi obvinenými v kauze pražského dopravného podniku.

Gazdík povedal, že sa necíti byť vinný, ale nechce rozkolísať vládu ani koalíciu na prahu českého predsedníctva EÚ, ktoré pripadá na druhú polovicu roka. Bude to prvá zmena vo vláde Petra Fialu od jeho decembrového vymenovania.

Gazdík nie je medzi podozrivými v tomto prípade, ale podľa mediálnych správ sa s Redlom stretol v zabezpečenej kancelárii, strávili spolu víkend v Alpách a komunikovali prostredníctvom šifrovaného telefónu.

Gazdík kontakty nepoprel, ale vylúčil, že by Redl zasahoval do jeho politických aktivít alebo do rozhodovania STAN. „Moje kontakty s niektorými ľuďmi však vrhajú tieň na hnutie STAN. Nechcem otriasať vládou ani koalíciou na prahu predsedníctva EÚ,“ vysvetlil svoju rezignáciu.

Necíti sa byť vinný

Polícia tvrdí, že organizovaná skupina desiatok obvinených systematicky obsadzovala kľúčové pozície v dopravnom podniku, aby spriatelení manažéri mohli ovplyvňovať rôzne tendre s cieľom získať úplatky od víťazných spoločností. V skupine bol aj bývalý námestník pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

Gazdík povedal, že sa v tomto prípade necíti nijako vinný. „Nič zlé som neurobil. Informácie, ktoré z vyšetrovacieho spisu postupne unikajú do médií, však stavajú vládu a STAN do nepriaznivého svetla, čomu chcem zabrániť,“ dodal. Keď sa bude prípad ďalej vyšetrovať, bude podľa neho jasné, že nie je zapojený do trestného konania.

Svoje kontakty s Redlom považuje za chybu. „Alebo naivita, čo je tiež chyba politika. To je všetko, za čo sa cítim vinný. Určite nie účasťou na zločinnom sprisahaní. Nič som neukradol, nikoho som neokradol o žiaden obchod,“ dodal. Podľa neho by mal byť minister školstva nespochybniteľným vzorom. „Nerád odchádzam od práce, ktorú som začal,“ dodal.

Končí aj ako podpredseda STAN

Gazdík oznámil, že končí aj vo funkcii podpredsedu STAN. Zo štyroch riadnych podpredsedov zvolených na minuloročnom kongrese zostane len podpredsedníčka dolnej komory Věra Kovářová.

V marci odstúpil z funkcie europoslanec Stanislav Polčák a pred týždňom náhle zomrel posledný z podpredsedov, Věslav Michalik. Predseda STAN Vít Rakušan tento týždeň oznámil, že navrhne konanie predčasného jesenného snemu a bude obhajovať svoj post šéfa hnutia.

Gazdík je prvým ministrom, ktorý vo Fialovej vláde skončil. Prezident Miloš Zeman vymenoval vládu 17. decembra minulého roka, pričom koalícia Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti so STAN získala dôveru snemovne v polovici januára.

Fiala ocenil jeho postoj

Premiér a šéf ODS Fiala ocenil Gazdíkovo rozhodnutie odstúpiť. Premiér považuje tento krok za výraz zmeny politickej kultúry, ktorú chce súčasná vládna koalícia presadzovať. Zároveň poďakoval Gazdíkovi za jeho prácu. Odchod ministra školstva je prvou zmenou vo Fialovom kabinete od jeho vymenovania v decembri minulého roka.

„Podľa všetkých dostupných informácií Petr Gazdík nie je obvinený ani vyšetrovaný. Je to teda poctivé riešenie, na ktoré sme vo vysokej politike v posledných rokoch neboli zvyknutí,“ uviedol Fiala na twitteri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet