Na hlavný obsah

Chemický odpad z Istrochemu už roky zamoruje okolie, prioritou rezortu však nie je

Jeho likvidácia je finančne náročná.

Chemický odpad z bratislavského Istrochemu už roky zamoruje okolité územie. Aj keď ide o jednu z najväčších envirozáťaží, medzi prioritné skládky ministerstva životného prostredia sa nedostala.

Chemické závody vyrábali viac ako storočie chemikálie určené na výrobu výbušnín, pesticídy či hnojivá. Odpad z výroby leží v areáli dodnes.

Hoci prieskum z roku 2009 potvrdil, že kontaminoval podzemnú vodu aj pôdu, do priorít tohto 6-ročného plánu sa nedostal. Rezort životného prostredia má podľa neho sanovať najakútnejšie envirozáťaže Slovenska.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V tomto systéme prioritizácie sa vyhodnotilo 77 environmentálnych záťaží. Zaradeniu Istrochemu medzi tieto priority zabránilo niekoľko formálnych prekážok,“ uviedol štátny tajomník rezortu Juraj Smatana (nom. OĽANO).

Smatana vysvetľuje, že v areáli ostalo z minulosti viacero envirozáťaží. Treba tam urobiť nové geologické prieskumy a vyhodnotiť analýzy rizika.

Pozemky odkúpila firma českého politika Andreja Babiša. Hoci je vlastník známy, envirorezort pri väčšine tamojších skládok zatiaľ neurčil povinnú osobu, ktorá ich má na svoje náklady sanovať.

Ich likvidácia bude stáť 350 až 500 miliónov eur. Teda takmer toľko, ako všetky prioritné envirozáťaže dokopy.

Odpad z výroby Istrochemu je uložený aj na dvoch skládkach mimo areálu fabriky. Vo Vrakuni bránia stavebným prácam vlastníci pozemkov, ktorí proti nim podali námietky. Račianska skládka sa dostala medzi priority ministerstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny