Na hlavný obsah

Chovatelia dostanú pomoc až na jeseň

Pôdohospodárska platobná agentúra nevyplatí podporu načas.

Chovatelia dostanú pomoc až na jeseň
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zvyšovanie cien energií, osív, hnojív či palív sa odráža na zvýšených nákladoch na chovanie zvierat aj pestovanie plodín. To sa prenáša aj do cien potravín.

Situácii by mali pomôcť aj viaceré podpory. Spustenie viacerých z nich štát farmárom avizoval už v prvom polroku. Dnes je jasné, že pôvodné termíny sú nereálne.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová.

Výdavky na chov narastajú

Spustenie mimoriadnej pomoci 2,5 milióna eur pre sektor chovu ošípaných a 10 miliónov eur na chov dojníc avizoval štát chovateľom listom s termínom apríl a máj tohto roka. Dodnes sa schém nedočkali.

Náklady na chov rastú neustále. „Výdavky na výrobu jedného litra mlieka predstavujú v porovnaní s rokom 2021 už 10 centov na jeden liter, čo je už existenčné, a preto by sme túto pomoc potrebovali čo najrýchlejšie,“ potvrdil Milan Halmeš, predseda predstavenstva družstva v Žemberovciach.

Chovatelia zvierat aj pestovatelia ovocia, zeleniny a viniča, teda produktov v ktorých je slovenská sebestačnosť nízka, každoročne dostávajú aj takmer 30 miliónov eur zo Zelenej nafty.

Namiesto konca roka im štát peniaze avizoval už v lete. Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) teraz priznáva, že to administratívne nestihne. „Vyplácanie opatrenia Zelená nafta 2022 bude realizované podobne ako v minulých rokoch a PPA urobí všetko pre to, aby to bolo čo najskôr. Výzvu na štátnu pomoc plánuje PPA vyhlásiť v auguste,“ povedala hovorkyňa Vladimíra Pôbišová.

Financie z podpory by pomohli spomaleniu rastu cien

„My sme s tým počítali, ministerstvo nás písomne informovalo, že poľnohospodári v rámci protivojnových ekonomických opatrení dostanú peniaze 15. júla, samozrejme, sme sa potešili a so sklamaním prijímame túto informáciu,“ vyjadril sa predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

„Každý peniaz, ktorý príde skôr, tak tým je lepšie,“ dodala predsedníčka Agrárnej komory Slovenska Helena Patasiová.

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) tvrdí, že na schémach sa pracuje. „Nedá sa všetko robiť naraz a verte, že na ministerstve nikto nezaháľa. Snažíme sa čo najskôr schváliť všetky schémy pomoci tak, aby sme neskôr nemali problém s tým, že nás niekto bude kritizovať,“ povedal.

Väčšiny podpôr sa farmári dočkajú najskôr na jeseň. Už teraz avizujú, že potraviny na pultoch dovtedy určite zdražejú. Peniaze z podpôr by mohli pomôcť rast cien spomaliť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika