Na hlavný obsah

Čína vyšle do vesmíru ďalších troch astronautov

Vesmírna loď odštartuje z púšte Gobi v nedeľu.

Čína vyšle do vesmíru ďalších troch astronautov
Na ilustračnej snímke čínsky kozmonaut Jie Kuang-fu sedí pred pristávacou kapsulou kozmickej lode Šen-čou 13, ktorá pristála v púšti Gobi. Foto: TASR/AP

Čína vyšle v nedeľu (5. 6.) do vesmíru ďalších troch astronautov, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na čínske úrady. Posádka lode Šen-čou 14 by mala dokončiť prácu na budovanej čínskej vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), ktorá sa pohybuje vo výške asi 400 kilometrov nad zemským povrchom.

Vesmírna loď odštartuje z kozmodrómu Ťiou-čchüan v púšti Gobi v nedeľu okolo 10.44 h miestneho času (4.44 h SELČ). Astronauti strávia vo vesmíre šesť mesiacov a budú mať za úlohu pridať k vesmírnej stanici ďalšie dva moduly.

Na konci ich polročnej misie sa k nim na tri až päť dní pripoja astronauti z lode Šen-čou 15. Na čínskej vesmírnej stanici by tak vôbec prvýkrát malo byť naraz šesť ľudí.

Čína sa po niekdajšom Sovietskom zväze a po Spojených štátoch v roku 2003 stala iba treťou krajinou, ktorá dokázala vlastnými silami vyniesť na obežnú dráhu človeka.

V roku 2008 prvý čínsky kozmonaut vystúpil do voľného priestoru, v roku 2013 pristála nepilotovaná čínska vedecká sonda na Mesiaci, vlani potom na Marse. Peking tiež uvažuje o vyslaní ľudskej posádky priamo na Mesiac.

Čína sa nepodieľa na projekte Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) pre nesúhlas Spojených štátov. Tým sa nepáči, že čínsky vesmírny program riadi vojenské krídlo Čínskej komunistickej strany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet