Na hlavný obsah

Čínski astronauti úspešne dorazili k vesmírnej stanici

Posádka by mala byť vo vesmíre do decembra.

Čínski astronauti úspešne dorazili k vesmírnej stanici
Na snímke štart čínskej kozmickej lode Šen-čou 14. Foto: SITA/AP

Kozmická loď s trojicou čínskych astronautov sa v nedeľu (5. 6.) úspešne pripojila k čínskej vesmírnej stanici Tchien-kung. Posádka bude vo vesmíre pracovať na dokončení výstavby tejto stanice. Informovala agentúra AFP.

Kozmickú loď Šen-čou 14 vyniesla do vesmíru raketa Dlhý pochod 2F, ktorá odštartovala v nedeľu o 10.44 h miestneho času (4.44 h SELČ).

Posádka – dvaja muži a jedna žena – by mala zostať vo vesmíre do decembra. Ich úlohou bude vybudovať z jednomodulovej štruktúry vesmírne laboratórium s tromi modulmi – základným modulom Tchien-che a dvoma laboratórnymi modulmi Wen-tchien a Meng-tchien.

Základný modul Tchien-che vyniesli na orbitu v apríli 2021. Vynesenie modulu Wen-tchien sa plánuje na 24. júla, modul Meng-tchien by mal nasledovať v októbri.

K základnému modulu sa neskôr pripojí autonómna nákladná loď Tchien-čou 5 a v decembri ďalšia loď s posádkou Šen-čou 15.      

Čína v rámci svojho ambiciózneho vesmírneho programu už vyslala prieskumné vozidlo na Mars a sondy na Mesiac, pripomína agentúra AFP.

Okrem vesmírnej stanice Peking plánuje postaviť aj základňu na Mesiaci a Národný vesmírny úrad uviedol, že jeho cieľom je do roku 2029 vyslať lunárnu misiu s posádkou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet