Na hlavný obsah

Detskej ambulantnej pohotovosti v Nitre hrozí kolaps

Drvivá väčšina lekárov, ktorí s ňou majú zmluvy, chce skončiť už od začiatku júla.

Detskej ambulantnej pohotovosti v Nitre hrozí kolaps. Drvivá väčšina lekárov, ktorí s ňou majú zmluvy, chce skončiť už od začiatku júla. Ak sa nenájde riešenie, deti z Nitry a okolia nebude mať kto po pracovnom čase ošetriť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pohotovosť v Nitre slúži pre deti z krajského mesta, aj z neďalekých Vrábeľ a Zlatých Moraviec. Celkovo je v regióne vyše 40 pediatrov s priemerným vekom okolo 64 rokov.

Na pohotovosti niektorí neslúžia vôbec. Tí, ktorí do služieb chodia, sa preto rozhodli, že zmluvy s pohotovosťou vypovedia.

„My chceme slúžiť, my sa chceme o tie deti postarať, to je naša priorita. Ale chceme, aby to bolo spravodlivé, aby slúžili všetci,“ hovorí Zuzana Miškejeová, detská lekárka z Nitry.

S lekárkou, ktorá služby organizuje, sa štáb RTVS spojil len telefonicky. S nahrávaním nesúhlasila. Mimo záznam však potvrdila, že zmluvy vypovedalo 90 percent lekárov a prevádzka pohotovosti tak o zhruba 3 a pol týždňa nebude možná.

„Ak nebudú vedieť splniť 400 hodín po sebe idúcich pracovných dní pohotovostnú službu pre deti a dorast, tak sa im odníme povolenie,“ vysvetľuje Ľubomír Ševčík, lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja.

„Pre nemocničných lekárov by to bol vážny problém. Máme výrazný podstav personálu na detskom oddelení v Nitre a keby nám ešte pribudli ďalší pohotovostní pacienti v službách, už by to bolo nezvládnuteľné,“ opisuje situáciu Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia.

Ministerstvo zdravotníctva uisťuje, že riešenie hľadá. Hoci pediatri tvrdia, že s nimi zatiaľ nik nerokoval, rezort deklaruje, že pohotovosť neskončí. Ako to zabezpečí, nekonkretizoval.

„Rezort využije najbližšie dni na to, aby situáciu vyriešil v záujme pacientov a aj lekárov,“ informovala Petra Lániková, hovorkyňa ministerstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny