Na hlavný obsah

Do Ruska násilne odvliekli vyše 200 000 detí, uviedol Zelenskyj

Od začiatku vojenskej invázie zahynulo 243 detí.

Do Ruska násilne odvliekli vyše 200 000 detí, uviedol Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo už 243 detí a vyše 200 000 násilne odvliekli do Ruska. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informoval o tom denník The Guardian a televízia CNN.

Ruské jednotky podľa Zelenského násilne odvádzajú z Ukrajiny nielen dospelých, ale aj deti. „Je to jeden z najohavnejších vojnových zločinov Ruska. Celkovo bolo doposiaľ deportovaných viac než 200 000 ukrajinských detí. Boli to siroty zo sirotincov, deti s rodičmi, no i deti oddelené od svojich rodín,“ uviedol Zelenskyj.

Nezvestných je 139 detí

„Rusko týchto ľudí rozptyľuje po svojom území a našich občanov umiestňuje predovšetkým do odľahlých oblastí. Cieľom tejto kriminálnej praktiky je nie len ukradnúť našich ľudí, ale aj prinútiť ich zabudnúť na Ukrajinu a znemožniť im návrat,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Zelenskyj okrem toho uviedol, že od začiatku vojenskej invázie zahynulo na Ukrajine 243 detí, 446 ich utrpelo zranenia a nezvestných je ďalších 139. Ukrajinský prezident tak zopakoval údaje, ktoré v stredu (1. 6.) zverejnila ukrajinská generálna prokuratúra.

„Ukrajina nemôže byť dobytá, naši ľudia sa nevzdajú a naše deti sa nestanú majetkom okupantov,“ vyhlásil Zelenskyj.

Detský fond OSN (UNICEF) uviedol, že humanitárnu pomoc na Ukrajine potrebujú tri milióny detí a viac než 2,2 milióna ďalších v krajinách, ktoré utečencov prijali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet