Na hlavný obsah

Rusko znížilo dodávky plynu na Slovensko o polovicu

SPP pracuje aj s rizikom ich úplného zastavenia.

Rusko znížilo dodávky plynu na Slovensko o polovicu
Ilustračná snímka- plynárne. Foto: RTVS

Rusko znížilo dodávky zemného plynu na Slovensko o polovicu. Potvrdil to v piatok (17. 6.) podpredseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák.

Dodávky ruského plynu podľa neho krátili už v utorok (14. 6.), a to zhruba na úrovni 10 percent. „V stredu sa dodávky krátili o 15 percent, vo štvrtok (16. 6.) prišlo ku kráteniu vo výške 34 percent a v piatok nám ruská strana oznámila, že nás kráti o polovicu,“ povedal Prokypčák na IT konferencii Jarná ITAPA 2022.

„Podpísali sme zmluvu na dodávku plynu zo Severného mora. Tento plyn k nám teraz reálne fyzicky prúdi. Takisto k nám prúdi aj plyn z poslednej dodávky LNG lode, ktorá sa vyloží zhruba za jeden deň, povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Budúcnosť ruských dodávok je otázna

Slovensko podľa šéfa plynárov krátenie dodávok o polovicu nezasiahne. Momentálne už majú vyriešených okolo 65 percent dodávok. „Pracujeme na ďalších riešeniach, ako sa vyrovnať s tým, ak by došlo k úplnej odstávke. Reálne pracujeme s najväčším rizikom, že sa to zastaví úplne,“ dodal.

V súčasnosti sú zásobníky plynu naplnené na 52 %, no v pomere k celkovej ročnej spotrebe má Slovensko viac plynu v zásobníkoch ako ostatné krajiny Vyšehradskej štvorky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika