Na hlavný obsah

Dostali sme len 10 % zbraní, o ktoré sme žiadali Západ, znie z Ukrajiny

Zelenskyj apeloval na rýchlejšie dodávky.

Dostali sme len 10 % zbraní, o ktoré sme žiadali Západ, znie z Ukrajiny
Na snímke ukrajinský vojak na Donbase strieľa z protitankovej zbrane. Foto: SITA/AP

Ukrajina dostala len 10 % zbraní, o ktoré žiadala svojich spojencov. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina to v utorok (14. 6.) uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Ukrajina bez pomoci Západu nedokáže vyhrať vojnu proti Rusku, dodala.

„Napriek tomu, aké veľké úsilie Ukrajina vynakladá a aká profesionálna je naša armáda, bez pomoci západných partnerov túto vojnu nedokážeme vyhrať,“ uviedla námestníčka.

„Z toho, o čo Ukrajina požiadala a čo potrebujeme, sme dostali asi desať percent,“ dodala. Západ by podľa nej mal dodávky zbraní urýchliť a je potrebné stanoviť jasné termíny ich odovzdania.

Západné krajiny sľúbili Ukrajine zbrane zodpovedajúce štandardom Severoatlantickej aliancie (NATO) vrátane moderných amerických raketometov. Mnohé dodávky však sprevádzajú prieťahy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu apeloval na Západ, aby Ukrajine rýchlejšie posielal viac zbraní a vojenskej techniky. Rusko ich má podľa neho „desaťkrát, stokrát viac“. Ukrajinskej armáde chýba predovšetkým dostatok ďalekonosných zbraní a obrnených vozidiel, uviedol podľa agentúry AFP Zelenskyj.

Kyjev v pondelok (13. 6.) pred nadchádzajúcim stretnutím vyzval ministrov obrany krajín NATO, aby Ukrajina dosiahla paritu čo do ťažkých zbraní s útočiacim Ruskom.

Podľa poradcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajla Podoľaka potrebuje Ukrajina na 1 000 húfnic, 500 tankov, 300 salvových raketometov, 2 000 obrnených vozidiel a 1 000 dronov, aby ukončila vojnu.

NATO má v stredu a vo štvrtok v Bruseli naplánované rokovanie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov obrany. Podoljak uviedol, že šéfovia rezortu obrany budú v stredu (15. 6.) v sídle NATO rokovať v rámci ukrajinskej kontaktnej skupiny a že Kyjev očakáva nejaké rozhodnutia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet