Na hlavný obsah

Držiteľ Nobelovej ceny mieru Dmitrij Muratov vydražil svoju medailu za vyše 100 miliónov dolárov

Výťažok venuje detským utečencom z Ukrajiny.

Držiteľ Nobelovej ceny mieru Dmitrij Muratov vydražil svoju medailu za vyše 100 miliónov dolárov
Vydražená zlatá medaila laureáta Nobelovej ceny mieru Dmitrija Muratova. Foto: Twitter/AFP

Ruský novinár a laureát Nobelovej ceny mieru Dmitrij Muratov vydražil medailu spojenú s ocenením za rekordnú sumu. V pondelkovej (20. 6.) aukcii v New Yorku za ňu získal 103,5 milióna dolárov (vyše 98 milióna eur), uviedla agentúra Reuters. Peniaze venuje na pomoc detským utečencom z Ukrajiny, ktorí utiekli pred ruskou inváziou.

Muratov získal prestížnu cenu v októbri 2021 spolu s filipínskou novinárkou Mariou Ressaovou za svoj boj za slobodu slova. Šesťdesiatročný novinár je spoluzakladateľom a šéfredaktorom ruského opozičného denníku Novaja gazeta, pre ktorý pracovala aj uznávaná novinárka Anna Politkovská zavraždená v Moskve v roku 2006.

Denník si vydobyl uznanie investigatívnou žurnalistikou, ktorá v minulosti stála život niekoľko jej novinárov. Okrem Politkovskej napríklad tiež redaktora Igora Domnikova.

Novaja gazeta musela pozastaviť svoje vychádzanie v papierovej podobe aj na internete, a to až do „ukončenia špeciálnej operácie na území Ukrajiny“. Tak Rusko oficiálne nazýva vojnu, ktorú proti susednej krajine rozpútalo pred takmer štyrmi mesiacmi.

Muratova na začiatku apríla napadol neznámy páchateľ, ktorý novinára polial olejovitou farbou s acetónom a údajne pritom kričal: „Muratov, to máš za našich chlapcov!“, čím myslel ruské vojenské jednotky. 

Podľa Washingtonu za útokom stála ruská tajná služba, uviedli s odvolaním sa na svoje zdroje denníky The Washington Post a The New York Times.

Pomoc pre utečencov

S nápadom vydražiť cenu prišiel sám Muratov. Zmyslom daru je podľa neho „dať deťom utečencov šancu na budúcnosť“. „Najdôležitejším odkazom dnes je, aby ľudia pochopili, že prebieha konflikt a treba pomôcť ľuďom, ktorí trpia najviac,“ uviedol Muratov. Dúfa vraj, že výsledok aukcie motivuje ostatných ľudí, aby vydražili svoje cennosti a pomohli tak Ukrajincom.

Novinár tiež spomenul, že medzinárodné sankcie uvalené na Rusko by nemali brániť tomu, aby sa k potrebným dostala humanitárna pomoc, ako sú lieky na zriedkavé ochorenia a transplantácie kostnej drene.

Výťažok z dražby, ktorú vyhral neznámy záujemca cez telefonát, pôjde na program Detského fondu OSN (UNICEF) pre ukrajinské deti vysídlené vojnou, uviedla spoločnosť Heritage Auctions, ktorá dražbu organizovala.

Keby sa medaila, ktorá sa vydražila za viac ako 100 miliónov dolárov, roztavila, mala by podľa Reuters hodnotu asi 10 000 dolárov (zhruba 9 500 eur).

Držiteľom predchádzajúceho rekordu bol laureát Nobelovej ceny z roku 1962 James Watson, ktorý v roku 2014 vydražil svoju medailu za 4,8 milióna dolárov. Watson získal Nobelovu cenu za lekárstvo ako spoluobjaviteľ štruktúry DNA. Išlo vtedy o vôbec prvú Nobelovu medailu draženú dovtedy žijúcim držiteľom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet