Na hlavný obsah

EÚ udelila Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín

Charles Michel hovorí o historickom okamihu.

EÚ udelila Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Lídri európskych krajín udelili vo štvrtok (23. 6.) večer na samite EÚ v Bruseli Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín.

Informoval o tom predseda Európskej rady Charles Michel na sociálnej sieti. Uviedol, že ide o historický moment.

Viacero lídrov členských krajín túto udalosť označilo ako signál nádeje pre ukrajinský ľud. Pre slovenských novinárov informáciu zo samitu potvrdil aj slovenský premiér Eduard Heger.

Ten pripomenul, že Slovensko od neoficiálneho samitu EÚ v marci vo Versailles, kde presadzovalo myšlienku kandidátskeho štatútu pre Ukrajinu, „prešlo dlhú cestu“, aby dostalo všetkých partnerov z EÚ „na palubu“.

Premiér dodal, že je to dobrá správa pre Ukrajinu, Slovensko a celú Európu a rovnako zablahoželal aj Moldavsku.

Zelenskyj rozhodnutie ocenil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil rozhodnutie lídrov Európskej únie na samite v Bruseli, ktorí udelili Ukrajine štatút kandidátskej krajiny EÚ. Uviedol to na sociálnej sieti twitter.

„Úprimne vítam rozhodnutie európskych lídrov udeliť kandidátsky štatút. Je to jedinečný a historický moment v našich vzťahoch,“ napísal na twitteri.

Budúcnosť Ukrajiny je podľa neho v EÚ. Táto východoeurópska krajina požiadala o členstvo v únii spolu s Moldavskom aj Gruzínskom krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú Moskva začala 24. februára.

Ukrajina urobí všetko pre urýchlenie procesu

Kyjev urobí všetko pre rýchlu implementáciu plánu umožňujúceho začatie prístupových rokovaní do Únie. Uviedol vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

„Ďakujeme ukrajinskému ľudu a armáde za to, že ukázali, aké dôležité sú európske hodnoty. Platíme za to vysokú cenu a chceme sa stať členom Európskej únie. Pripravujeme sa na ďalšie potrebné reformy,“ napísal Jermak na sociálnej sieti twitter.

Vedúci Zelenského kancelárie dodal, že prezidentov tím „pracuje ako hodinky„. Zároveň sa menovite poďakoval šéfke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej, predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi a šéfovi diplomacie EÚ Josepovi Borrellovi za dosiahnutý pokrok.

Gruzínsku EÚ prisľúbila kandidatúru, ak splní podmienky stanovené Európskou komisiou.

„Toto rozhodnutie posilňuje nás všetkých,“ vyhlásila šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „A posilňuje EÚ. Znovu svetu ukazuje, že sme jednotní a silní tvárou v tvár vonkajším hrozbám,“ dodala.

K samotnému členstvu musí Ukrajina aj Moldavsko dokončiť množstvo reforiem a celý proces môže trvať aj viac ako desať rokov.

Spoločné úsilie

Priznanie štatútu kandidátskych krajín EÚ Ukrajine a Moldavsku i možnosť európskej perspektívy pre Gruzínsko je výsledkom spoločného úsilia a zároveň historickým momentom dokazujúcim jednotu Európskej únie.

Na twitterovom účte to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. „Gratulujem obyvateľom Ukrajiny, Moldavska i Gruzínska, naším budúcim spojencom v EÚ,“ dodala prezidentka.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine vysiela Rusku „veľmi silný signál“, že Únia podporuje prozápadné ašpirácie Kyjeva.

Rozhodnutie lídrov EÚ privítal ako znak „silnej a zjednotenej Európy“ tvárou v tvár ruskej agresii. Macron však varoval Kyjev, že prístupový proces bude „náročný“, a pripustil, že rozhodnutie udeliť Ukrajine štatút kandidátskej krajiny súvisí s ruskou inváziou.

„Je to politické rozhodnutie, plne to uznávam,“ uviedol šéf Elyzejského paláca.

Historický deň aj pre Moldavsko

Moldavská prezidentka Maia Sanduová v reakcii uviedla, že tento deň je historickým pre jej krajinu. „Členské štáty EÚ nám udelili štatút kandidátskej krajiny. Je to jednoznačný a silný signál podpory pre našich občanov a európsku budúcnosť Moldavska. Sme vďační a odhodlaní napredovať na ceste reforiem,“ napísala na twitteri.

Moldavsko, ktoré na východe hraničí s Ukrajinou a na západe s Rumunskom, od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zintenzívnilo snahy vstúpiť do Európskej únie. Týždeň po začiatku invázie podalo oficiálnu žiadosť o prijatie do EÚ.

Obáva sa totiž vtiahnutia do rusko-ukrajinského ozbrojeného konfliktu, predovšetkým preto, že moldavskú oblasť Podnestersko ovládajú proruskí separatisti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet