Na hlavný obsah

EÚ vyčlenila 600 miliónov eur na zmiernenie potravinovej krízy vo svete

Podporí africké či tichomorské krajiny.

EÚ vyčlenila 600 miliónov eur na zmiernenie potravinovej krízy vo svete
Na ilustračnej snímke pekárenské výrobky. Foto: TASR

Európska komisia (EK) v utorok (21. 6.) oznámila, že vyčlenila 600 miliónov eur z rezerv Európskeho rozvojového fondu na riešenie súčasnej potravinovej krízy pre africké, karibské a tichomorské krajiny. Komisia spresnila, že sa tak deje v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá ešte viac zhoršila potravinovú krízu.

Vyčlenené financie podporia africké, karibské a tichomorské krajiny prostredníctvom humanitárnej pomoci (150 miliónov eur). Rovnako aj programov udržateľnej produkcie a odolnosti potravinových systémov (350 miliónov eur) a makroekonomickej podpory (100 miliónov eur).

Nové podporné opatrenie oznámila predsedníčka EK Ursula von der Leyenová počas Európskych rozvojových dní 2022 v Bruseli. Upozornila, že „ruská vojna si vyberá veľkú a nezmyselnú daň“, a to nielen u ukrajinského obyvateľstva, ale aj u tých najzraniteľnejších ľudí po celom svete.

„Rusko blokuje milióny ton zúfalo potrebného obilia. Zmobilizujeme ďalších 600 miliónov eur na pomoc našim partnerom. A to preto, aby sme sa vyhli potravinovej kríze a hospodárskemu otrasu,“ odkázala šéfka eurokomisie.

Ako rozčlenili pomoc

Humanitárnu pomoc vo výške 150 miliónov eur určili na peňažnú pomoc. Kedykoľvek bude vhodná a možná, a to prostredníctvom existujúcich mechanizmov sociálnej ochrany a záchranných sietí.

Sumu 350 miliónov eur v strednodobom až dlhodobom horizonte určili na podporu investícií do udržateľnej produkcie. Cieľom je podporiť odolnejšie potravinové systémy vrátane sociálnej udržateľnosti (mladí ľudia a ženy).

Makroekonomická podpora v hodnote 100 miliónov eur pôjde na Zverenecký fond pre znižovanie chudoby a rast. Ten uľahčí podporu krajinám postihnutým potravinovou krízou.

Oznámená suma sa zameriava na riešenie dosahov potravinovej krízy, dopĺňa doterajšiu humanitárnu pomoc po celom svete vyčlenenú na projekty v oblasti udržateľného poľnohospodárstva, základnej výživy, vody a hygieny a sociálnej ochrany vo výške viac ako dvoch miliárd eur v subsaharskej Afrike.

Ďalšiu miliardu eur uvoľnili pre partnerské krajiny južného susedstva. Ďalších 960 miliónov eur je naplánovaných pre Latinskú Ameriku, Karibik a Áziu do roku 2024.

Komisia pripomenula, že ešte pred ruskou inváziou na Ukrajinu takmer 193 miliónov ľudí v 53 krajinách a územiach sveta trpelo akútnym nedostatkom potravín a potrebovalo naliehavú pomoc. Ruská agresia proti Ukrajine túto situáciu dramaticky zhoršila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika