Na hlavný obsah

Eurokomisia: Chorvátsko je pripravené prijať euro

V krajine by sa ním malo platiť od 1. januára 2023.

Eurokomisia: Chorvátsko je pripravené prijať euro
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) v stredu (1. 3.) dospela k záveru, že Chorvátsko je pripravené prijať euro k 1. januáru 2023 a stať sa tak v poradí 20. členským štátom eurozóny.

Komisia to uviedla v rámci takzvanej konvergenčnej správy za rok 2022. Tá hodnotí pokrok, ktorý dosiahli Bulharsko, Česko, Chorvátsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Švédsko. Sú to krajiny, ktoré sa právne zaviazali vstúpiť do eurozóny, aj keď bez udania presného dátumu.

V správe EK sa uvádza, že momentálne iba Chorvátsko a Švédsko spĺňajú kritérium cenovej stability. Všetky uvedené členské štáty spĺňajú kritérium verejných financií okrem Rumunska, ktorého sa ako jediného týka postup pri nadmernom deficite.

Kritérium výmenného kurzu spĺňajú dva členské štáty, a to Bulharsko a Chorvátsko. Kritérium dlhodobých úrokových sadzieb spĺňajú Bulharsko, Chorvátsko, Česko a Švédsko.

Komisia v správe uvádza, že Chorvátsko spĺňa štyri nominálne konvergenčné kritériá. Jeho právne predpisy sa zhodujú s požiadavkami Zmluvy o fungovaní EÚ a Štatútom európskeho systému centrálnych bánk.

Komisia sa domnieva, že Chorvátsko spĺňa všetky potrebné podmienky na prijatie eura, a preto súhlasí s nariadením Rady EÚ o zavedení eura v Chorvátsku.

Dombrovskis: Veľký úspech Chorvátska

Rada EÚ prijme konečné rozhodnutia v tomto smere v prvej polovici júla po diskusiách v Euroskupine, v Európskej rade a po získaní súhlasného stanoviska Európskej centrálnej banky a Európskeho parlamentu.

Analýza EK ukazuje, že skúmané členské štáty sa vo všeobecnosti dobre ekonomicky a finančne integrovali v EÚ. Avšak niektoré z nich ešte stále vykazujú prvky makroekonomickej zraniteľnosti. Zároveň čelia výzvam súvisiacim s ich podnikateľským prostredím a inštitucionálnym rámcom.

Výkonný podpredseda EK pre hospodárske otázky Valdis Dombrovskis pri tejto príležitosti povedal, že Chorvátsko preukázalo veľké odhodlanie, usilovnosť a vytrvalosť vo svojom úsilí splniť podmienky na prijatie eura k 1. januáru 2023.

„Prijatie spoločnej európskej meny bude znamenať zavŕšenie integrácie Chorvátska do Európskej únie menej ako desať rokov po jeho vstupe do EÚ. Je to veľký úspech. Občanom a podnikom Chorvátska to prinesie skutočné výhody a hospodárstvo krajiny bude odolnejšie,“ uviedol.

Všetky členské štáty EÚ okrem Dánska, ktoré si v Maastrichtskej zmluve vybavilo výnimku, majú právny záväzok vstúpiť do eurozóny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika