Na hlavný obsah

Europoslanci nepodporili rozšírenie emisného trhu ani ďalšie klimatické návrhy

Odložili preto hlasovanie.

Europoslanci nepodporili rozšírenie emisného trhu ani ďalšie klimatické návrhy
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vystupuje pred poslancami počas zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Foto: ČTK/ABACA

Európsky parlament v stredu (8. 6.) nedokázal nájsť zhodu na spoplatnení emisií z vykurovania budov a dopravy, ktoré je jednou z kľúčových súčastí klimatického balíka navrhnutého vlani Európskou komisiou.

Europoslanci preto odložili hlasovanie o ďalších súvisiacich normách. Patrí medzi ne napríklad zavedenie takzvaného uhlíkového cla alebo vytvorenie sociálnoklimatického fondu.

Návrhy, ktoré majú EÚ nasmerovať k splneniu emisných cieľov na rok 2030, opäť prerokujú parlamentné výbory. EP by mal o ich konečnej podobe rokovať s členskými štátmi v druhej polovici roka.

Europoslanci hlasovali o upravenom návrhu presadzovanom najsilnejšou stredopravou frakciou európskych ľudovcov (EĽS), ktorí chceli miernejšie pravidlá pre emisie z vykurovania a dopravy, ako navrhla Komisia.

Zástancovia zvoľnenia tempa prechodu k čistému hospodárstvu argumentovali predovšetkým tým, že vlani predložený plán Bruselu ešte nepočítal s dopadmi ruskej invázie na Ukrajinu či dlho nevídanej inflácie.

Naspäť do výboru

Socialisti, zelení a menšie parlamentné frakcie však trvali na prísnejších záväzkoch a úspešne hlasovali proti návrhu ľudovcov. Ten podporilo iba 265 z 639 hlasujúcich poslancov. Reformu emisného trhu tak budú zákonodarcovia opäť prerokovávať vo výbore pre životné prostredie.

S ňou sa spájajú aj návrhy na vytvorenie fondu, ktorý má obzvlášť ohrozeným domácnostiam kompenzovať očakávané zdraženie tepla, či na zavedenie poplatku za dovoz neekologicky vyrábaných produktov do EÚ.

Hlasovanie o oboch týchto normách preto poslanci rovno odložili. Schválili však zmeny systému obchodovania s emisnými kvótami v leteckej doprave.

V druhom podvečernom bloku ich čaká okrem iného hlasovanie o tom, či od roku 2035 úplne zakázať výrobu áut so spaľovacími motormi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet