Na hlavný obsah

Európska prokuratúra podala žalobu pre dotačný podvod v Českej republike

Rozpočtom Česka a EÚ spôsobil škody približne 5,5 milióna eur.

Európska prokuratúra podala žalobu pre dotačný podvod v Českej republike
Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Európska prokuratúra (EPPO) v spolupráci s českými úradmi podala v utorok (28. 6.) prvú žalobu v Českej republike proti trom fyzickým a trom právnickým osobám.

Obvinili ich z dotačného podvodu, poškodenia finančných záujmov Európskej únie (EÚ) a legalizácie výnosov trestnej činnosti. Prokuratúra o tom informuje na svojej webstránke.

Obvinené osoby v rokoch 2011 – 2021 údajne podávali konkrétne žiadosti o dotácie a žiadosti o platby na výskum nanobotov. A to bez toho, aby mali v úmysle dotované projekty požadovaným spôsobom realizovať.

Čelia obvineniam z poskytnutia nepravdivých listinných dôkazov o nevyhnutnosti projektov, fiktívnych posudkov na hodnotenie týchto projektov, fiktívnych faktúr, zmlúv a výberových konaní.

Ich konanie podľa predpokladov postihlo najmenej 17 projektov, ktorým vyplatili dotácie. Predpokladá sa, že hlavný podozrivý, aby zatajil pôvod príjmov z trestnej činnosti, ich investoval do osobných a kapitálovo prepojených obchodných spoločností.

Tento krok spôsobil českému rozpočtu a rozpočtu EÚ škody vo výške približne 5,5 milióna eur. Žiadateľ sa pritom pokúsil získať dotácie v hodnote ďalších päť miliónov eur. Väčšinu prijatých peňazí použil hlavný obvinený na svoju súkromnú spotrebu, prípadne na investície do rôznych áut a nehnuteľností.

Za zmienku stojí miliónová investícia do viac ako 8 000 modelov železničných vláčikov, ktoré úrady zaistili v prípravnom konaní. Na bankových účtoch, nehnuteľnostiach a hnuteľných veciach zmrazili takmer dva milióny eur.

Hlavný obvinený sa nachádza vo väzbe. V prípade odsúdenia mu hrozí väzenie na maximálne 10 rokov i finančné tresty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet