Na hlavný obsah

Európska únia poskytne Ukrajine ďalších 205 miliónov eur

Celková pomoc presahuje 700 miliónov eur.

Európska únia poskytne Ukrajine ďalších 205 miliónov eur
Utečenci utekajúci pred vojenským konfliktom na Ukrajine prichádzajú na moldavsko -ukrajinský hraničný priechod Palanca na hraniciach s Moldavskom. Foto: TASR/AP

Európska únia vo štvrtok (9. 6.) vyčlenila ďalších 205 miliónov eur na humanitárnu pomoc Ukrajine. Oznámil to eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

Lenarčič pricestoval do Kyjeva, kde sa stretne s predstaviteľmi humanitárnych organizácií a zástupcami ukrajinskej vlády, aby pomohol koordinovať krízovú reakciu EÚ priamo na mieste.

Celková finančná humanitárna pomoc EÚ a hodnota vecnej pomoci v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu presahujú 700 miliónov eur. Z tejto sumy bolo 13 miliónov eur vyčlenených na projekty súvisiace s prijímaním ukrajinských utečencov v susednom Moldavsku.

Pomoc od krajín EÚ

Okrem tejto celoeurópskej podpory posielajú pomoc Ukrajincom aj jednotlivé členské krajiny dvadsaťsedmičky. Ide napríklad o sady prvej pomoci, potraviny, ochranné oblečenie, hasičské vozidlá alebo mobilné nemocnice.

Na Slovensku, v Rumunsku a v Poľsku boli zriadené logistické centrá pre rýchlejšie rozdeľovanie pomoci. Viac ako 500 ľudí z Ukrajiny a Moldavska, ktorí potrebovali dlhodobú alebo akútnu lekársku starostlivosť, ju dostalo v nemocniciach v krajinách Európskej únie.

Podľa OSN potrebuje humanitárnu pomoc 15,7 milióna obyvateľov Ukrajiny, kde pred prepuknutím vojny žilo 44 miliónov ľudí. V dôsledku vojny muselo svoje domovy opustiť viac ako 14 miliónov osôb, z nich skoro sedem miliónov utieklo do susedných krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet