Na hlavný obsah

Fico hovorí, že NAKA chystá ďalšie obvinenia voči členom Smeru-SD

Tvrdí, že manipulácie sú vo viacerých prípadoch.

Fico hovorí, že NAKA chystá ďalšie obvinenia voči členom Smeru-SD
Na snímke poslanec parlamentu SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR

Voči predstaviteľom Smeru-SD sa má pripravovať ďalšie obvinenie. Uviedol to vo štvrtok (23. 6.) predseda Smeru-SD Robert Fico. „Šíria sa informácie, že sa pripravuje ďalšie obvinenie a že nás budú chcieť opäť zatvoriť,“ povedal expremiér.

Trestné konania vedené aj voči nemu označil za zmanipulované. Zopakoval, že vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) majú pracovať na základe politických objednávok.

„Podávame rôzne podania, počnúc návrhom generálnemu prokurátorovi či sťažnosti na postup vyšetrovateľov. Obrátili sme sa už na Európsky súd pre ľudské práva,“ vyhlásil v súvislosti s aprílovým obvinením zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

„Dozorujúci prokurátor Matúš Harkabus prehliada antedatovanie jednotlivých dokumentov,“ poukázal na nezrovnalosti v trestnom konaní exminister vnútra Robert Kaliňák, ktorý čelí tiež obvineniu.

Fico tvrdí, že manipulácie sú vo viacerých prípadoch. „ÚŠP je preukázateľne riadený politikom. Človekom, ktorý je Igorovi Matovičovi (OĽANO) zaviazaný,“ podotkol. Hovoril o pokynoch urobiť zo Smeru-SD zločineckú skupinu a pozatvárať predstaviteľov opozície.

Ministerstvo vnútra a ÚŠP reagujú

Ministerstvo vnútra (MV) SR vníma uvedené tvrdenia ako politické a hrubo manipulatívne. „Spochybňovanie procesov vnímame ako snahu o prikrytie závažných podozrení z minulosti a snahu o prekrytie závažných podozrení z obrovských korupčných krokov dvanástich rokov vládnutia zástupcov predmetnej politickej strany,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Opätovne zdôraznila, že orgány činné v trestnom konaní majú rozviazané ruky. „Dôkazom toho je, že ľudia spriaznení s vládami Smeru vypovedajú o vážnych podozreniach z obrovských korupčných krokov a ďalších závažných podozreniach z trestných činov,“ podotkla.

Dodala, že na základe svedeckých výpovedí priamych účastníkov páchania trestnej činnosti sú ľudia vyšetrovaní. Rovnako tak aj žalovaní a v prípadoch nominantov vlád pod vedením strany Smer-SD dokonca odsúdení.

„K verejne vyslovovaným tvrdeniam obvinených osôb sa ÚŠP vyjadrovať nebude. Dozor nad zachovávaním zákonnosti v prípravnom konaní vykonáva v zmysle príslušných ustanovení Trestného poriadku a iných všeobecne záväzných právnych predpisov,“ reagoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko