Na hlavný obsah

Francúzsko bojuje s vlnou horúčav

Problémy hlási Taliansko aj Španielsko.

Dve tretiny Francúzska bojujú s vlnou horúčav, ktorá krajinu sužuje niekoľko dní. Trinásť departementov (zhruba desatina) najmä na juhozápade je na mapách označených červenou farbou, pretože tam hrozia teplotné maximá. Oranžovú farbu, ktorá znamená o stupeň miernejšie varovanie, má desiatka ďalších departementov v oblasti Paríža, pri nemeckej hranici, v blízkosti Lyonu a v Bretónsku.

V piatok (17. 6.) padol júnový teplotný rekord na 11 miestach vrátane Carcassonnu, kde namerali 40,4 stupňa Celzia. V sobotu (18. 6.) sa na niektorých miestach očakávajú 42-stupňové teploty. V červeno vyznačených departementoch úrady zrušili kultúrne aj športové podujatia. V departemente Haute-Saône dostalo na ihrisku pri škole úpal desať detí.

Spomienky na rok 2003

Francúzska ministerka zdravotníctva Brigitte Bourguignonová povedala, že horúčavy prišli skôr ako zvyčajne a sú dlhšie, ako sa počítalo. Historická vlna horúčav, ktorá Francúzsku zasiahla v roku 2003, si vyžiadala 15 000 životov.

Za ohrozených sú považovaní bezdomovci, ktorým teraz Červený kríž distribuuje vodu. Počasie musí svoj rozvrh prispôsobovať farmári, ktorí sa snažia pracovať ráno a potom pred zatmením. V skleníkoch sa teploty šplhajú na 55 stupňov.

Problémy majú aj Španielsko a Taliansko

S teplotami zápasí tiež Španielsko, kde bolo zo zábavného parku Puy du Fou v centre krajiny kvôli požiaru evakuovaných 3 000 ľudí. Horelo tiež pri hranici s Portugalskom, kde požiar zničil 6 000 hektárov,a evakuovať bolo treba 200 ľudí. S požiarmi hasiči zápasia aj v Katalánsku. V Léride zhorel les na 1 000 hektároch, v susednej Aragónii požiare vypálili plochu 1 200 hektárov.

Severotalianska Lombardia chystá pre veľké sucho vyhlásenie mimoriadneho stavu. Oblasť okolo rieky Pád zažíva najväčšie sucho za posledných 70 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet